Temperatura medie globală ar putea creşte cu cel puţin 1,2 - 1,3 grade Celsius peste nivelurile înregistrate în perioada preindustrială în următorii 5 ani, a declarat luni, de la Geneva, Omar Baddour, reprezentant al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), transmite Reuters.
Această predicţie a fost formulată în contextul în care reprezentanţii guvernelor din întreaga lume urmează să se întâlnească la New York în cadrul U.N. Climate Action Summit, fiind aşteptaţi să-şi reconfirme susţinerea pentru Acordul de la Paris (2015) şi să discute planuri concrete de acţiune pentru ca media temperaturilor globale să nu depăşească cu mai mult de 1,5 grade Celsius media temperaturilor din perioada preindustrială.
Acordul, adoptat de aproape 200 de naţiuni, şi-a fixat drept obiectiv limitarea încălzirii globale la mai puţin de 2 grade Celsius, în timp ce vor fi depuse eforturi pentru atingerea obiectivului mai dificil de a nu depăşi o creştere medie de 1,5 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.
Conform Reuters, o creştere a mediei temperaturilor cu 2 grade Celsius ar duce la dispariţia a peste 99% dintre corali şi ar duce la topirea banchizelor arctice.
"Practic suntem pe cale să atingem cel puţin o creştere de 1,2 - 1,3 grade Celsius (peste nivelurile din epoca preindustrială) în următorii 5 ani", a declarat Omar Baddour, cercetător în cadrul OMM, organism specializat din cadrul ONU. "Este nevoie de măsuri drastice", a adăugat el.
Aceste comentarii au fost făcute după ce OMM a dat publicităţii, duminică, un raport în care semnalează că perioada 2015-2019 ar fi cea mai călduroasă perioadă din istoria înregistrărilor meteorologice (care au început în urmă cu 150 de ani), cu o medie cu 0,2 grade Celsius mai ridicată decât cea pentru perioada 2011-2015.
Raportul OMM atrage atenţia şi asupra unor concentraţii record de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră în atmosferă, înregistrată în aceeaşi perioadă de timp, în cazul dioxidului de carbon manifestându-se o creştere cu 20% faţă de perioada 2011-2015.
Clima globală nu răspunde imediat la astfel de creşteri ale concentraţiei gazelor cu efect de seră, ceea ce înseamnă că emisiile produse azi pot afecta temperaturile peste 20 de ani, conform lui Maxx Dilley, director al Diviziei pentru Predicţie şi Adaptare Climatică din cadrul OMM, citat de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News