Un robot-pisoi afectuos şi măşti high-tech anti-COVID-19, la salonul anual dedicat noilor tehnologii - Video

Un robot-pisoi afectuos şi măşti high-tech anti-COVID-19, la salonul anual dedicat noilor tehnologii - Video
Un robot-pisoi afectuos şi măşti high-tech anti-COVID-19, la salonul anual dedicat noilor tehnologii - Video

Roboţi drăguţi, tehnologii anti-coronavirus, boxe, lămpi, periuţe de dinţi şi diverse dispozitive electronice şi autonome au fost prezentate luni, în avanpremiera ediţiei din 2022 a salonului dedicat noilor tehnologii, Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, informează AFP. 

CES 2022 se va deschide pentru public miercuri cu mai puţin expozanţi şi participanţi decât au prevăzut organizatorii, întrucât multe companii şi-au anulat deplasările spre Las Vegas din cauza răspândirii variantei Omicron a noului coronavirus.

Măşti high-tech anti-COVID-19

Start-up-ul francez Airxom a adus de la Lyon prototipul său de mască sanitară, care protejează împotriva poluării, bacteriilor şi virusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2.

Carcasa ei din plastic alb, care acoperă nasul şi gura, evocă aspectul soldaţilor imperiali din franciza cinematografică 'Războiul stelelor'. Conectată la o cutie care poate fi agăţată de curea, masca în cauză conţine un filtru activ, capabil să distrugă particulele fine şi compuşii organici volatili, adică agenţii patogeni sau poluanţi.

VIDEO

Youtube video image

'Este un instrument fantastic de luptă împotriva COVID-19, pentru că datorită acestei măşti nu veţi mai avea nevoie să faceţi a patra doză de vaccin, a cincea sau a şasea, în funcţie de toate variantele virusului şi de toate virusurile noi care vor apărea în viitor', a declarat Franck Glaizal, cofondator al companiei Airxom.

'Măştile clasice nu sunt etanşe 100%, aerul trece prin părţile laterale. Masca noastră este complet etanşă şi foarte confortabilă', a adăugat Trong Dai Nguyen, care putea fi cu greu auzit din cauza grosimii măştii.

Acest inginer de la Airxom a precizat că firma lucrează la ameliorarea sunetelor pentru viitoare versiune a produsului. Modelul actual ar trebui să fie comercializat din primăvară la un preţ de 'aproximativ 300 de euro'.

'Dacă ne schimbăm măştile sanitare la fiecare patru ore, după trei ani ajungem la un cost mai mare decât cel al măştii noastre', a subliniat Trong Dai Nguyen.

Ventilator mascat

Obosit să se sufoce sub masca sa anti-COVID, Eric Fouchard a pus la punct un mini-sistem de ventilaţie, care se plasează sub stratul protector din hârtie. Denumit Aeronest, micro-ventilatorul creat de start-up-ul NewPadMaker îşi menţine poziţia cu ajutorul unui magnet dublu şi este alimentat cu o baterie minusculă, ataşată de un cordon care trece peste ceafa utilizatorului.

'Când luaţi avionul sau trenul, asta vă permite să respiraţi normal', a declarat acelaşi antreprenor. 'Poate fi util şi atunci când lucraţi şi nu vreţi ca aburul să se formeze pe ochelarii voştri'. Viteza dispozitivului poate fi ajustată în funcţie de nevoi, a mai precizat Eric Fouchard. Robotul care muşcă În Japonia, expresia 'amagami' înseamnă 'muşcătură uşoară'. 'Este o senzaţie foarte agreabilă de care vrem să profite lumea întreagă', a spus antreprenorul japonez Shunsuke Aoki.

Robotul său de pluş, care seamănă cu o pisică, dar şi cu un câine de talie mică, muşcă uşor degetul care se prezintă sub botul său. Compania niponă a încercat să reproducă acel gest instinctiv al puilor de animale, în speranţa că oamenii ar putea să găsească în el o mică alinare. Shunsuke Aoki, de exemplu, spune că foloseşte robotul companion în timp ce îşi conduce automobilul.

'Din cauza COVID-19, când oamenii îşi petrec întreaga zi în casă, este ceva foarte reconfortant'.

Maşini de curse fără pilot

Tehnologiile asociate inteligenţei artificiale înlocuiesc volanul şi omul la comenzile unor maşini de tipul celor din Formula 1, care se vor întrece vineri într-o cursă inedită.

'Sunt complet autonome. Software-ul este cel care conduce maşina', a explicat Paul Mitchell, patronul de la Energy Systems Network, organizatorul cursei. Sistemul informatic'preia informaţiile de la senzori şi ordonă automobilului să se întoarcă, să frâneze, să accelereze sau să depăşească', a adăugat el.

Vehiculele se vor înfrunta două câte două pe circuitul din Las Vegas cu viteze care pot să ajungă la 260 de kilometri pe oră. Ideea nu este doar aceea de a distra oamenii, ci şi de a testa şi de a perfecţiona aceste programe informatice, pentru a putea să le utilizăm în viitor pe autostrăzi. CES Las Vegas 2022 se desfăşoară în perioada 5-8 ianuarie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel