Un român se află pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie. Radu Tudor: Rebelii houthi au un singur reper din punct de vedere al relațiilor externe

Foto: Captură video Antena 3 CNN
Foto: Captură video Antena 3 CNN

Un marinar român s-ar afla pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie.

UPDATE: MAE, precizări de ultimă oră despre românul care se află pe nava capturată de teroriști în Marea Roșie

O navă cargo a fost capturată în Marea Roșie de rebelii houthi din Yemen. În echipajul aflat la bord s-ar afla și un român, potrivit surselor Antena 3 CNN. Galaxy Leader este deținută de o companie înregistrată sub Ray Car Carriers, cu sediul central în Insula Man, care este o unitate a Ray Shipping, încorporată la Tel Aviv, conform datelor LSEG.

Nava de marfă ar fi plecat din Turcia și se îndrepta către un port indian. La bord se aflau 25 de membri ai echipajului, prin care cetățeni bulgari, ucraineni, filipinezi, români și mexicani.

Românul s-ar fi îmbarcat la bordul navei în urmă cu două săptămâni, iar de aproape două zile nimeni nu ar mai fi putut da de el.

Radu Tudor: Rebelii houthi au un singur reper din punct de vedere al relațiilor externe



Analistul militar Radu Tudor a comentat acest subiect în direct la TV, explicând cum ar putea evolua în continuare situația celor răpiți.

"Autoritățile române sunt în alertă încă de azi noapte în legătură cu acest caz. În scurt timp vom avea și o confirmare oficială din partea autorităților române. Trebuie să spunem în primul rând că sunt mii de marinari români pe sute de nave comerciale din întreaga lume. În momentul în care te îmbarci pe o astfel de navă, semnezi un contract cu compania respectivă, contract care presupune și o asigurare. Asigurările menționează de fiecare dată și cazurile extreme, cazurile de urgență, așa cum sunt și aceste sechestrări de nave sau de răpiri. Sunt mai multe locuri în lume cunoscute ca fiind puncte extrem de periculoase.

Din momentul în care s-a confirmat oficial prezența românului s-au activat mecanisme diplomatice care împreună cu compania proprietară a navei respective să ducă la eliberarea cetățeanului român și evident și a colegilor lui de pe navă. Sunt demersuri care se fac atât la guverne care pot influența decisiv evoluția în acest caz, cât și la instituții internaționale. Din păcate, rebelii houthi au un singur reper din punct de vedere al relațiilor externe și acesta este Teheranul. Știm bine că e o capitală izolată pe fondul dictaturii sângeroase care este acolo. Foarte puține țări din lume au relații cu Teheranul, dar se încearcă absolut orice posibilitate și eu sper că în cele din urmă vom avea un deznodământ bun", a spus Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel