Un român și un sârb sunt acuzați în SUA de implicare într-o conspirație ce a durat ani de zile, vizând comiterea de atacuri de tip "swatting" și amenințări cu bombă împotriva cetățenilor americani, inclusiv oficiali guvernamentali.
Doi cetățeni străini, un român și un sârb, sunt acuzați în Statele Unite că au fost implicați într-o conspirație de lungă durată pentru a organiza atacuri de tip "swatting" și amenințări cu bombă împotriva unor cetățeni americani, inclusiv oficiali de rang înalt, conform unui comunicat al Biroului Procurorului General al SUA din Districtul Columbia, publicat miercuri pe site-ul oficial.
Thomasz Szabo, un român de 26 de ani, și Nemanja Radovanovic, un sârb de 21 de ani, se confruntă fiecare cu o acuzație de conspirație, 29 de acuzații de amenințări și furnizare de informații false despre explozibili, precum și patru acuzații pentru transmiterea de amenințări în comerțul interstatal și internațional, conform sursei menționate. Acuzațiile au fost prezentate miercuri de procurorul american Matthew M. Graves și alți oficiali din domeniul justiției.
Rechizitoriul susține că Szabo, Radovanovic și alți complici au făcut parte dintr-o conspirație care a început cel târziu în decembrie 2020 și a continuat până în ianuarie 2024. Conspiratorii au obținut informații personale de identificare, inclusiv adrese de domiciliu ale victimelor, și au orchestrat atacuri de tip "swatting" prin raportarea falsă a unor situații de urgență, determinând astfel intervenția poliției la locuințele acestora.
Se presupune că Szabo a fost organizatorul și moderatorul grupurilor de chat în care conspiratorii comunicau, utilizând diferite parole pentru securitate. Potrivit acuzării, cei doi inculpați au efectuat atacuri de tip "swatting" asupra a 40 de persoane private și 61 de oficiali, inclusiv membri ai Congresului și oficiali de stat. De asemenea, rechizitoriul menționează că inculpații au făcut amenințări cu bombă care au vizat companii, instituții religioase și o universitate.
"Swatting-ul nu este o glumă inofensivă – pune în pericol viețile reale, consumă resurse valoroase ale poliției și provoacă traume emoționale semnificative", a declarat procurorul american Graves. "Vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a-i găsi și a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili, indiferent unde s-ar afla", a adăugat el.
Cazul este investigat de U.S. Secret Service Washington Field Office și Criminal Investigative Division, împreună cu alte autorități competente. De asemenea, autoritățile americane au beneficiat de sprijin din partea biroului Secret Service din București, conform comunicatului.
Cazul este urmărit penal de procurorul adjunct Conor Mulroe. Rechizitoriul reprezintă doar o acuzație, iar toți inculpații sunt considerați nevinovați până la dovedirea vinovăției în instanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu