În toamna anului 2018, un container de transport plin cu echipamente de măsurare a poluării aerului a ajuns în centrul micului sat german Melpitz.
Dr. Dominik van Pinxteren de la Institutul Leibniz pentru Cercetări Troposferice a explicat motivul investigației: „Ne-am îngrijorat că arderea lemnului ar putea fi o sursă importantă de poluare cu particule în satele mici, dar aceste zone nu sunt acoperite adecvat de rețelele oficiale de monitorizare a calității aerului.”, notează și The Guardian.
Aflat în Saxonia și înconjurat de terenuri agricole și pajiști, Melpitz găzduiește aproximativ 200 de locuitori. Aceștia locuiesc în 63 de case, majoritatea fiind încălzite cu centrale termice pe bază de petrol sau lemn, cu un număr mic de case care folosesc cărbune.
Cercetătorii au constatat că poluarea cu particule în timpul iernii în sat era adesea de două ori mai mare decât în câmpurile învecinate. Aerul era cel mai rău în weekend-uri, când fumul de la sobe se adăuga la amestecul de poluare. Pentru locuitori, riscul suplimentar determinat de poluarea cu particule a fost estimat la jumătate din riscul de deces într-un accident de trafic.
Aerul din Melpitz conținea hidrocarburi aromatice policiclice, care cauzează cancer și sunt poluanți persistenți din fumul de lemn și cărbune. Riscul de cancer din aceste expuneri era similar cu cel din marile orașe europene, inclusiv Atena și Florența.
Van Pinxteren a spus că realizările sunt semnificative: „Încălzirea locuințelor cu lemn poate duce la poluare semnificativă, chiar și în sate mici. Emisiile au loc acolo unde oamenii locuiesc. Toată lumea - de la tineri la bătrâni - este afectată inevitabil pentru că toți respirăm același aer.”
Date recente dintr-un sat din Slovenia și un studiu al trei orașe mici din Irlanda arată că situația din Melpitz este probabil să se repete în multe zone rurale. Acest lucru include Regatul Unit, unde proporția de locuințe rurale care ard lemn și cărbune este de două ori mai mare decât în orașe.
Un alt studiu nou s-a uitat la impactul asupra sănătății în interiorul locuințelor din Irlanda care ard lemn, cărbune și turbă - majoritatea în orașe și sate rurale. Persoanele în vârstă care își încălzesc locuințele cu focuri deschise au avut un risc de 2,3 ori mai mare de boli respiratorii în comparație cu cei care folosesc sobe închise. Acest impact a fost în plus față de efectele fumatului, problemelor pulmonare din copilărie și umezelii din locuință, toate acestea contribuind în mod semnificativ.
Ca grup, persoanele cu încălzire centrală au avut, de asemenea, un risc crescut. Acest lucru se datora numărului mare de locuințe irlandeze cu încălzire centrală care foloseau și focuri deschise pentru încălzirea secundară.
Un studiu anterior în Irlanda a legat, de asemenea, fumul din interiorul locuințelor de focuri deschise cu declinul cognitiv accelerat, iar un studiu din SUA a constatat că încălzirea unei case cu un sobă sau șemineu a crescut riscul de cancer pulmonar cu 43%.
Este clar o nevoie urgentă de date mai bune și de acțiuni pentru a reduce expunerea la poluarea cu lemn și cărbune în comunitățile rurale din Europa.
Tessa Bartholomew-Good, de la organizația caritabilă Global Action Plan, a declarat: „Conștientizarea publicului cu privire la prejudiciile cauzate de arderea în locuință este încă prea scăzută. Primul pas ar trebui să fie să se sublinieze aceste prejudicii consumatorilor. De exemplu, introducerea de etichete de avertizare privind sănătatea pentru sobe și combustibili solizi cum ar fi lemnul, cărbunele și alternativele, similare modului în care sunt utilizate pentru a evidenția prejudiciile aduse sănătății publice.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu