Un satelit se va prăbuși miercuri, 21 februarie, pe Pământ. Avem motive de îngrijorare?

captură ESA
captură ESA

Avem un "oaspete" din spațiu în această săptămână!

Satelitul european ERS-2, care și-a încheiat misiunea de observare a Terrei acum 13 ani, va fi distrus aproape în totalitate miercuri, în timpul coborârii prin atmosfera terestră, conform celor mai recente previziuni ale Agenției Spațiale Europene (ESA). Această coborâre nu prezintă riscuri pentru oameni.

Coborârea de pe orbită a satelitului, cu scopul de a fi distrus la reintrarea în atmosferă, a început încă din 2011, în scopul evitării ca acest satelit să devină o sursă de deșeuri orbitale, care ar putea pune în pericol sateliții activi și Stația Spațială Internațională (ISS). Centrul european de operații spațiale (ESOC), sub egida ESA, a anunțat că satelitul va intra în straturile inferioare ale atmosferei terestre miercuri, la ora 11:14 GMT, cu o marjă de eroare de +/- 15 ore. Această reducere a marjei de eroare, față de +/- 48 de ore acum o săptămână, se datorează faptului că satelitul se prăbușește în mod natural, sub influența forței gravitaționale și nu este direcționat în vreun fel.

ERS-2 va traversa straturile superioare ale atmosferei, unde își va pierde viteză într-o măsură variabilă. Este extrem de dificil de anticipat zona de pe glob unde ar putea cădea resturile sale care nu vor fi complet distruse de frecarea cu atmosfera. „Se estimează că cel mai mare fragment al satelitului care poate ajunge la sol ar avea 52 kg", a declarat săptămâna trecută Henri Laur, de la Direcţia de Observare a Pământului din cadrul ESA.

Conform informațiilor publicate pe blogul ESA dedicat acestei misiuni, probabilitatea ca resturi ale satelitului să lovească o persoană la sol este mai mică de 1 la 100 de miliarde. Cu alte cuvinte, riscul este de 65.000 de ori mai mic decât cel de a fi lovit de un fulger.De asemenea, conform ESA, un obiect cu o masă similară cu cea a satelitului ERS-2 este distrus în atmosferă, în medie, o dată la una sau două săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel