Un semnal radio similar bătăilor unei inimi, detectat în spaţiu

Fotografie de la Hristo Fidanov, Pexels
Fotografie de la Hristo Fidanov, Pexels

A fost detectat un nou semnal radio bizar din spaţiu. De această dată, semnalul este similar bătăilor unei inimi. 

Nu doar că noul semnal radio, desemnat FRB 20191221A, este extrem de rar, dar nu este nici măcar la fel de rapid ca celelalte. Bătăile auzite au o durată de trei secunde fiecare, de aproape 1000 de ori mai mult decât alte semnale radio din spaţiu. 

Semnalul a fost detectat cu instrumentul Chime în 2019. 

"Era ceva neobişnuit. Nu doar că era foarte lung, de aproape trei secunde, dar erau şi câteva vârfuri periodice extrem de precise, care emiteau la fiecare fracţiune de secundă - bum, bum, bum - ca o bătaie de inimă. E prima dată când un semnal se repetă periodic", a declarat Daniele Michilli, astrofizician la MIT, conform Science Alert. 

"Chime a detectat multe FRB-uri cu proprietăţi diferite. Am văzut unele semnale care sunt în interiorul unor nori gazoşi şi care sunt foarte turbulente, în timp ce altele par să provină din medii curate. La noul semnal, putem spune că în jurul sursei este un nor de plasmă care trebuie să fie foarte turbulent. Totul indică spre o stea neutronică, deci nu spre extratereştri", a mai spus aceasta. 

Mister: Pete albastre în spaţiu. Ar fi un nou sistem stelar

Cercetătorii cred că au descoperit un nou tip de sistem stelar, o colecție de stele legate gravitațional care nu reprezintă o galaxie, dar nici un tip cunoscut de roi stelar.

Potrivit space.com, oamenii de știință care analizau un catalog de nori de gaz au observat ceva ciudat: cinci „pete albastre” compuse din stele "tinere" albastre în complexul de galaxii al Fecioarei (Virgo). S-a stabilit că aceste pete conțin puțin hidrogen atomic gazos, care este un ingredient crucial în formarea stelelor. În mod neobișnuit, aceste stele erau complet izolate de galaxiile-mamă, iar stelele lor erau dispuse într-un model neregulat.

Și mai intrigant este faptul că s-a stabilit că aceste pete conțin puțin hidrogen atomic gazos, care este un ingredient crucial în formarea stelelor. Echipa de cercetare, condusă de Michael Jones, cercetător postdoctoral la Observatorul Steward al Universității din Arizona – a observat prezența metalelor grele în aceste pete. „Acest lucru ne spune că aceste sisteme stelare s-au format din gazul care a fost desprins dintr-o galaxie mare, deoarece modul în care se construiesc metalele este prin multe episoade repetate de formare a stelelor, iar acest lucru se obține cu adevărat doar într-o galaxie mare”, a declarat Jones într-un comunicat.

Cum s-au format stelele tinere?

Există doar două moduri principale prin care gazul este eliminat dintr-o galaxie: eliminarea prin maree, în care atracția gravitațională dintre galaxiile care trec pe lângă ele îndepărtează gazul de acestea, și eliminarea prin presiune, care are loc „atunci când o galaxie se prăbușește într-un roi plin de gaz fierbinte, iar gazul său este forțat să iasă în spatele ei”, a declarat Jones, potrivit Space. „Acesta este mecanismul pe care credem că îl vedem aici pentru a crea aceste obiecte”. Astronomii suspectează că, în timp, stelele din aceste pete se vor împărți în roiuri stelare mai mici și se vor împrăștia. Descoperirile echipei au fost prezentate în cadrul celei de-a 240-a reuniuni a Societății Astronomice Americane din Pasadena, California.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel