Un senator face o propunere inedită cu privire la organizarea viitoarelor alegeri.
Senatorul PNL Christian Gigi Chiru propune organizarea simultană a alegerilor parlamentare și locale, în primăvara anului viitor. Astfel, în opinia parlamentarului constănţean, ţara nu va trebui să treacă printr-o perioadă electorală de aproape un an şi nu va fi aruncată într-o criză politică.
”Mă uit cu îngrijorare că sunt în continuare cetățeni care continuă să protesteze, ceea ce este posibil să se întâmple și după desemnarea guvernului interimar. Pe de altă parte, propunerea de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a unor alegeri parţiale/anticipate anul acesta nu reprezintă, în opinia mea, o soluţie viabilă. Sunt de părere că se impune organizarea alegerilor locale şi parlamentare anul viitor. Totodată, este necesară revenirea la forma de alegere a primarilor în două tururi. Dizolvarea Parlamentului acum este inoportună, pentru că s-ar crea vid legislativ, iar acum este nevoie să depășim momentul care ar putea duce statul într-o criză politică, prin instalarea unui guvern, fie el și tehnocrat, pentru o perioadă scurtă de timp, în vederea rezolvării acestei probleme, în loc să dăm naştere altora noi. Subliniez și faptul că este necesar să reflectăm asupra organizării concomitent a alegerilor locale și a celor parlamentare, chiar dacă mizele electorale diferă. În acest fel, în primăvara anului viitor (în luna aprilie-mai) vom avea alegeri locale, un nou Parlament și un nou Guvern și într-un timp relativ scurt, vom reuși să oprim aruncarea țării într-o criză politică majoră”, a declarat Christian Gigi Chiru, potrivit unui comunicat citat de digi24.ro.
[citeste si]
El a subliniat că este obligatoriu să se ţină cont de rezultatele referendumului din 2009, atunci când peste 50% dintre românii cu drept de vot au decis că îşi doresc Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane.
„Desigur că referendumul din 2009 a fost complet ignorat, fiind în acest fel ignorată și voința cetățenilor, de reducere a numărului de parlamentari, iar astfel a fost subminată valoarea votului, chiar dacă sistemul nostru politic, consfințit și de Constituție, se fundamentează pe votul majoritar", a mai precizat senatorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu