Comisia a publicat criteriile care vor ghida investițiile ecologice în această nouă tehnologie.
Energia nucleară se va număra printre sursele care pot fi folosite pentru a produce hidrogen verde și regenerabil în Europa, și pentru a atinge (între producția proprie și cea importantă) ținta de 20 de tone până în 2030, egală cu peste un sfert din consumul actual de energie electrică din cele 27 de state membre, potrivit Europa Today.
Propunerea prezentată de Comisia Europeană stabilește criteriile tehnice care vor fi folosite pentru a defini ce tip de hidrogen poate avea eticheta verde. Conform acestor criterii (enumerate în două acte delegate, o procedură legislativă mai rapidă decât cea obișnuită), hidrogenul poate fi definit verde dacă este produs cu energie electrică regenerabilă, dar și cu energie electrică cu intensitate foarte scăzută a emisiilor, adică și cu mixuri energetice cu o incidență puternică a energiei nucleare. Este înainte de toate o victorie a Franței, care împinsese în această direcție în fața opoziției Germaniei.
”Prin aceste acte – scrie Comisia – toți combustibilii regenerabili de origine nebiologică vor trebui să fie produși din energie electrică din surse regenerabile”. Primul act delegat ”stabilește condițiile în care hidrogenul, combustibilii pe bază de hidrogen și alți purtători de energie pot fi considerați combustibili regenerabili de origine nebiologică”.
Totul se învârte în jurul principiului ”adiționalității”: producția de hidrogen verde, pe scurt, nu trebuie să canibalizeze întreaga producție de energie regenerabilă (solară și fotovoltaică), ci trebuie să se asigure surse suplimentare ”de energie regenerabilă disponibile pentru rețea".
Obligațiile inerente producției de hidrogen din surse regenerabile se vor aplica atât producătorilor din UE, cât și producătorilor din țări terțe care intenționează să exporte hidrogen din surse regenerabile în UE.
Scopul Bruxelles-ului este să aibă cel puțin 10 tone de hidrogen regenerabil până în 2030 datorită producției interne și alte 10 tone cu importuri (aici Ucraina ar putea juca un rol central). Potrivit Comisiei, aceste livrări ar reprezenta acum 28% din consumul total de energie electrică în UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News