Creșterea explozivă a costului vieții din Marea Britanie a făcut ca două din trei persoane din țară să-și oprească încălzirea, iar aproape jumătate să conducă mai puâin sau să își schimbe supermarketul favorit. Puțin peste un sfert declară, potrivit unui sondaj, că au sărit peste mese.
Dintre persoanele cu venituri mai mici, una din trei persoane afirmă că a sărit recent mese din cauza creșterii inflației, a declarat marți casa de sondare Ipsos.
Preocuparea cu privire la inflație este la un nivel maxim din ultimii 30 de ani și majoritatea britanicilor se așteaptă să vadă creșteri ale costurilor produselor esențiale în următoarele șase luni, se arată în comunicat.
„Având în vedere previziunile economice, s-ar putea să existe mai multă anxietate la orizont”, a spus Gideon Skinner, șeful de cercetare politică al Ipsos, potrivit Euronews English. „Acest lucru va menține presiunea asupra guvernului pentru a lua mai multe măsuri pentru a ajuta oamenii să treacă prin criza costului vieții”.
Datele de miercuri arată că inflația prețurilor de consum a trecut de 9%, iar Banca Angliei consideră că ar putea depăși 10% în cursul acestui an.
Ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, a rezistat presiunii de a face mai mult acum pentru a aborda criza cu care se confruntă multe gospodării. El spune că dorește să vadă amploarea următoarei creșteri a tarifelor la energie pentru uz casnic în toamnă, înainte de a decide asupra sprijinului suplimentar.
Un sondaj separat realizat de YouGov arată că 72% dintre respondenți sunt de părere că guvernul premierului Boris Johnson se descurca prost cu economia. Johnson și-a dublat contestatarii în ultimul an.
Ipsos a intervievat 2.061 de persoane în 11 mai și 12 mai, în timp ce YouGov a intervievat 1.810 persoane între 14 mai și 16 mai.
Andrew Bailey a răspuns criticilor conform cărora Banca a acționat prea încet pentru a aborda inflația, dând vina pentru o „situație proastă” cauzată de o serie de șocuri externe, inclusiv războiul din Ucraina și blocarea din China.
„Nu putem prezice lucruri precum războaie – asta nu este în puterea nimănui”, a spus el.
El a spus că nu crede că Banca ar fi putut face ceva diferit pentru a preveni creșterea prețurilor, iar conflictul din Ucraina a crescut prețurile la energie, care sunt cel mai mare motor al inflației, în timp ce blocarea din Shanghai a exacerbat creșterea costului mărfurilor datorită efectului său asupra lanțurilor de aprovizionare.
Bailey a spus că Banca a subestimat, de asemenea, numărul de persoane care ar părăsi piața muncii după ce amenințarea pandemiei s-a diminuat, ceea ce duce la lipsuri de forță de muncă care afectează inflația.
Indicatorul prețurilor de consum (IPC) al inflației a atins 7% în martie și este de așteptat să treacă de 10% în cursul acestui an.
Michael Saunders, de la Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei, a adăugat că „nu există nicio politică monetară sensibilă care ar fi putut mențină inflația la 2% în acest an”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News