Un simbol al Iașului a fost demolat azi-noapte. Hanul odinioară frecventat de Eminescu, Creangă și Alecsandri... a ajuns pulbere

imagine cu caracter sugestiv
imagine cu caracter sugestiv

O nouă clădire istorică a fost demolată în România, de data aceasta în Iași, unde „Hanul trei sarmale”, frecventat, în trecut, de personalități precum Vasile Alecsandri, Ion Creangă și Mihai Eminescu, a ajuns pulbere.

Demolarea a venit după ce, acum doi ani, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru reabilitarea obiectivului Hanul „Trei Sarmale”, care presupunea și extinderea locației cu un hotel.

„Hanul Trei Sarmale va avea aceeași funcțiune știută până acum. Noul hotel va avea cel puțin 4 stele. Nu am făcut o estimare privind valoarea finală a investiției. Va fi o investiție în timp, pe etape, în regie proprie. Nu pot să spun acum la cât va ajunge”, a spus proprietarul hanului, Marian Panainte, pentru BZI.

Potrivit sursei citate, pe documente, suprafața de teren studiată este de 4.899 metri pătrați. Hanul are regimul de înălțime S+D+P+1E+M. Noul hotel are următorii indicatori urbanistici: 2S+D+2E+3R, POT (procent de ocupare a terenului) – 35 la sută, CUT (coeficient de utilizare a terenului) – 2,16.

Proiectul din șoseaua Bucium, nr.50, a fost inițiat prin societatea Fio Grup Company SRL. Anul trecut, cifra de afaceri a societății a fost de 6.518.505 lei, profit de 1.448.984 lei, datorii de 7,5 milioane lei, cu un număr de 13 angajați pe statul de plată.

Denumirea hanului construit în secolul al XVII-lea provine de la faptul că trecătorii intrați în han erau serviți cu trei sarmale, conform Wikipedia.

Între documentele găsite la Biserica Armenească din Iași de către istoricul Nicolae Iorga, se află un act de judecată din perioada anilor 1675-1680 prin care doi negustori armeni ajunși în fața preotului-paroh dezbăteau tocmai arendășia hanului „Trei Sarmale”.

În decursul timpului, hanul a trecut în posesia mai multor proprietari, iar din secolul al XVIII-lea el s-a aflat în stăpânirea Mănăstirii Socola.

Din cauza mai multor probleme de administrare, hanul a stat închis şi s-a degradat continuu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel