Un simplu test de salivă făcut acasă poate depista cancerul de prostată

foto: Freepik
foto: Freepik

Cancerul de prostată ar putea fi depistat mai ușor, fără biopsii dureroase, cu un simplu test de salivă.

Un nou studiu dezvăluie că testele de salivă efectuate acasă ar putea fi mai eficiente în identificarea bărbaților cu risc ridicat de cancer de prostată, comparativ cu testul standard de sânge. Aceste teste sunt capabile să detecteze factorii genetici care cresc susceptibilitatea de a dezvolta această boală gravă, responsabilă anual pentru aproximativ 12.000 de decese în Marea Britanie.

Experimentul condus de experți de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și The Royal Marsden NHS Foundation Trust scoate în evidență potențialul testelor de salivă de a influența semnificativ traiectoria cancerului de prostată. Descoperirile ar putea revoluționa metodele de diagnostic și tratament pentru această boală, oferind o modalitate mai precisă de identificare a bărbaților cu risc crescut.

În Marea Britanie, lipsa unui program național de depistare a cancerului de prostată se datorează percepției privind inexactitatea testelor de sânge. Cu toate acestea, cercetătorii cred că testele de salivă, fiind accesibile și simple, ar putea facilita depistarea precoce și ar putea salva vieți.

Ce s-a descoperit în ADN-ul pacienților testați

Prof. Caroline Moore, urolog consultant, a explicat că analiza ADN-ului extras din probele de salivă permite identificarea variațiilor genetice asociate cu cancerul de prostată. Studiul a inclus peste 6.000 de bărbați europeni, cu vârste între 55 și 69 de ani, care prezintă un risc crescut de a dezvolta această boală. Cercetătorii au testat sângele și saliva unui eșantion de bărbați cu variații genetice care indicau un risc crescut de cancer de prostată. Rezultatele preliminare au arătat că testul de salivă a produs mai puține rezultate fals pozitive și a detectat cancere mai agresive mai eficient decât testele de sânge standard.

De regulă, bărbații sunt supuși unui test de sânge care măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) pentru a depista cancerul de prostată. Cu toate acestea, acest test nu reușește să identifice toate cazurile. Studiul a arătat că bărbații cu niveluri normale de PSA, dar cu scoruri ridicate la testul salivar, au fost diagnosticați cu cancer de prostată după evaluări suplimentare.

Cercetătorii au constatat că testul de salivă a identificat mai multe cazuri de cancer de prostată decât testul de sânge standard, devenind clar astfel că saliva ar putea îmbunătăți ratele de detectare a bolii și de a reduce biopsiile inutile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel