Un sistem de avertizare timpurie pentru sfârşitul lumii, pregătit de Marea Britanie. Avertismentul oamenilor de știință

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Marea Britanie pregăteşte un sistem de avertizare timpurie pentru sfârşitul lumii.

Unii experți cred că am putea atinge „puncte de vârf” catastrofale atunci când vorbim despre schimbările climatice, în câțiva ani. Din acest motiv, Marea Britanie investește 81 de milioane de lire într-un proiect ambițios de cercetare care vizează crearea unui sistem de avertizare timpurie pentru astfel de cazuri.

Se apelează la experți științifici pentru ajutor, dar și la un centru susținut de guvern pentru cercetare inovatoare, care se întâmplă să fie, de asemenea, moștenirea lăsată de una dintre cele mai controversate figuri din istoria politică recentă a Regatului Unit, scrie Politico.

Oamenii de știință, asistați cu milioane de finanțare guvernamentală, sunt pe cale să se angajeze într-o misiune de a institui un „sistem de avertizare timpurie” pentru două așa-numitele „puncte de vârf” privind schimbările climatice: praguri critice care, dacă sunt încălcate, ar putea prăbuși Marea Britanie și o mare parte din lume într-o nouă realitate a vremii extreme și a insecurității alimentare.

Ce prevede proiectul



Proiectul prevede inclusiv implementarea unor roboți pentru a monitoriza impactul schimbărilor climatice în Oceanul Atlantic și Arctica. Banii vor fi folosiți și pentru modele de super-computere ale datelor climatice istorice.

Totul va fi condus de Agenția de Cercetare și Invenție Avansată (ARIA), un organism independent finanțat de guvern și fondat la inițiativa fostului consilier pentru Downing Street, Dominic Cummings, principalul consilier al lui Boris Johnson. ARIA are misiunea de a efectua cercetări considerate „prea speculative, prea grele sau prea interdisciplinare pentru a fi urmate în altă parte”, conform propriei sale declarații. Aceasta include lucrări privind posibilele dezastre climatice.

„Este datoria guvernelor să se gândească la ceea ce s-ar putea întâmpla”, a spus Laurie Laybourn, cercetător în domeniul climei și securității la Institutul pentru Cercetare în Politici Publice.


Supraveghetorul climei


Detaliile complete ale proiectului vor fi anunțate la începutul anului 2025, însă scopul principal este de a monitoriza schimbările în circulația oceanului, temperatură și topirea gheții – determinate de încălzirea globală – care ar putea anunța colapsul giratoriului subpolar (SPG).

Acest sistem de curenți marini joacă un rol critic în menținerea climei temperate din nordul Europei. Proiectul va evalua, de asemenea, riscul legat de prăbușirea calotei de gheață din Groenlanda. Dacă există semne că aceasta este pe cale să se prăbușească experții ar fi avertizați.

Există încă o incertitudine științifică semnificativă, dar unele modele climatice anticipează că prăbușirea calotei de gheață din Groenlanda ar putea avea loc încă din 2040, rezultând ierni mai reci, cu mai multă ninsoare și veri mai calde în Regatul Unit și Europa. În plus, ar putea perturba ploile musonice care sunt vitale pentru securitatea alimentară în vest. 

Principalul obiectiv

În cele din urmă, obiectivul este de a crea un sistem de monitorizare permanent care să alerteze factorii de decizie în cazul în care va veni un moment de răscruce pentru omenire - astfel încât guvernele să aibă timp pentru a se pregăti.

Sarah Bohndiek, unul dintre cei doi oameni de știință care conduc programul privind schimbările climatice de la ARIA, a avertizat că lumea este mai puțin pregătită pentru momente critice climatice decât a fost pentru COVID-19.

„Am văzut consecințele societale și economice devastatoare ale coronavirusului, dar și viteza cu care am reușit să răspundem și să începem să furnizăm vaccinuri și să furnizăm îngrijiri medicale. Ce s-ar întâmpla dacă am depăși unul dintre aceste puncte critice climatice? Ei bine, de fapt, nu avem același nivel de pregătire pe care l-am avut pentru pandemie”, a spus Bohndiek pentru sursa citată.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel