Un soldat străin care a murit pe teritoriul României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial va fi, în sfârșit, repatriat.
Rămășițele unui tânăr de 23 de ani din Utah, care a fost ucis în timpul unei misiuni de bombardare în al Doilea Război Mondial, au fost identificate, a anunțat o agenție federală la mijlocul lunii august. Elvin L. Phillips, care era sergent al Forțelor Aeriene ale Armatei SUA și îndeplinea postul de trăgător la bordul unei aeronave care s-a prăbușit la nord de București, România, în vara anului 1943, a spus Agenția de POW/MIA a Ministerului Apărării SUA într-un comunicat de presă.
„Pentru a identifica rămășițele lui Phillips, oamenii de știință de la DPAA au folosit analize antropologice”, a explicat agenția, adăugând că oamenii de știință au folosit și ADN-ul mitocondrial în timpul examinării lor.
Acum, rămășițele lui Phillip urmează să fie îngropate în Bluffdale, Utah.
Numele său fusese înscris pe tăblițele celor dispăruți de la Cimitirul american din Florența, care este un sit al Comisiei americane a monumentelor de luptă din Impruneta, Italia.
„Lângă numele lui va fi plasată o rozetă pentru a indica că a fost contabilizat”, a transmis agenția. Phillips a fost membru al Escadrilei 66 de Bombardare, Grupul 44 de Bombardare și a fost trăgătorul de coadă pe aeronava B-24 Liberator care a transportat încă opt persoane și a decolat din Libia la 1 august 1943, în cadrul Operațiunii Tidal Wave din România, conform Agentiei MIA, scrie CNN.
Ținta au fost rafinăriile de petrol din Ploiești, a spus agenția. Phillips a fost ucis de focul antiaerien lângă Ploiești, iar avionul grav avariat s-a prăbușit. Doi membri ai echipajului au supraviețuit la salvare, se spune. Inițial, rămășițele lui Phillips au fost îngropate ca Necunoscute în Secția Eroi a Cimitirului Civil și Militar din Bolovan, Ploiești, Prahova, România.
După război, Comandamentul american de înregistrare a mormintelor a recuperat toate rămășițele americane din cimitir pentru identificare. Nu a putut identifica mai mult de 80 de necunoscuti, iar acele rămășițe au fost îngropate în două cimitire din Belgia, a spus agenția.
Până în 2017, agenția a început exhumarea rămășițelor neidentificate despre care se crede că ar fi asociate cu aviatori nedescoperiți de la Operațiunea Tidal Wave. Acele rămășițe au fost trimise la Laboratorul agenției de la baza Forțelor Aeriene Offutt, Nebraska, pentru a fi examinate și identificate, a explicat agenția. Rămășițele lui Phillips au fost identificate în martie.
Al Doilea Război Mondial a început în 1939 și s-a încheiat în 1945, cu peste 16 milioane de soldați americani servind în luptă. Un total de 405.399 de trupe americane au murit în război.
Poloneza Tekla Juniewicz, a doua cea mai vârstnică persoană din lume, a murit vineri la 116 ani, a anunţat nepotul defunctei la canalul polonez de televiziune TVN24, potrivit AFP.
Tekla Juniewicz s-a născut în 1906 la Krupsko, un sat din regiunea Liov (azi în Ucraina), la vremea aceea în Imperiul Austro-Ungar, scrie Agerpres.
În vârstă de 12 ani când Polonia şi-a câştigat independenţa, în 1918, Juniewicz este considerată cea mai longevivă persoană din istoria Poloniei.
Până al al Doilea Război Mondial, Juniewicz a trăit în regiunea natală, reanexată Poloniei în perioada dintre cele două războaie mondiale, alături de soţul ei, care era administratorul unor exploatări miniere şi al unor depozite.
Familia Juniewicz s-a exilat apoi în sud-vestul Poloniei după anexarea regiunii Liov de Uniunea Sovietică în 1945. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu