Un soldat rus a aruncat în aer comandamentul militar al unității din care făcea parte și a dezertat în Ucraina: Nu am vrut să mor pentru Putin / foto

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un soldat rus a dezertat în Ucraina, potrivit Legiunii Libertatea Rusiei, Proiectului „Vreau să trăiesc” și Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei.

Silver (pseudonim), un tânăr de 24 de ani din Siberia, care s-a alăturat armatei ruse în 2021, și-a prezentat motivele dezertării într-un interviu postat pe YouTube de proiectul „Vreau să trăiesc” – o inițiativă a guvernului ucrainean în contact cu militarii ruși care vor să se predea, scrie CNN.

„Am vrut să slujesc în armată, am jurat că îmi voi proteja patria mamă. Patria mea este acolo [în Rusia] și nimeni nu a atacat-o. Nu am vrut să slujesc pentru Rusia în timpul războiului și nu am vrut să mor pentru Putin”, a spus el.

Silver a luat parte la luptele din zona de est a Ucrainei, la Avdiivka, în calitate de operator de drone, a explicat el în interviu. De asemenea, anterior a servit la frontiera Chinei cu Rusia.

„Silver a fost membru al rezistenței timp de câteva luni și ne-a transmis informații operaționale importante (locația forțelor și echipamentelor, planuri, sarcini într-o anumită secțiune a frontului etc.)”, a spus Legiunea Libertatea Rusiei.

Scăpând din unitatea Storm, Silver a „activat dispozitive explozive” în cartierul general al unității Storm-Z, rănind grav pe comandant și mai mulți ofițeri superiori, potrivit Legiunii Libertatea Rusiei.

Legiunea a postat un videoclip pe canalul său de YouTube, surprins cu o cameră ascunsă, care a arătat operațiunea. Mai mulți bărbați sunt văzuți în videoclip în uniforme ale armatei înainte ca o explozie să izbucnească, provocând un incendiu.

„În timpul retragerii, Silver a minat calea de acces și a mers pe traseul convenit. Comandamentul legiunii, împreună cu echipa „Vreau să trăiesc”, au organizat evadarea lui Silver din linia de luptă. Acum urmează un curs de pregătire de bază ca recrut de legiune”, a spus Legiunea.

Departamentul de informații al Ucrainei a declarat că operațiunea de a-l extrage pe Silver a fost numită „Ocheret”.

„Rusul a fost motivat să coopereze cu Ucraina de crimele de război sistematice și alte crime ale comandamentului, inclusiv execuții extrajudiciare, bătăi și jafuri în unitatea de ocupație”, a declarat marți serviciul de informații pentru apărare pe Telegram.

Silver a susținut în interviu că a văzut niște soldați ruși uciși de propriul lor comandant. CNN nu poate verifica această afirmație, dar a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Defense Intelligence a spus că Ucraina a putut obține informații valoroase cu privire la locația, numărul și intențiile forțelor ruse „într-o anumită zonă de front”, datorită interacțiunii cu Silver.

Forțele ruse au ocupat orașul New York

Între tim, Armata Rusiei a declarat că a capturat un mic oraș din estul Ucrainei numit New York, ca parte a eforturilor sale către marile centre de populație din regiunea Donețk, scrie BBC.

Armata ucraineană nu a confirmat pierderea orașului și a spus doar că forțele ruse atacă în apropiere de acesta.

Deși este doar o mică așezare, controlul New York ar reprezenta un alt pas către cele două noduri din Donețk, Toretsk și Pokrovsk.

Se crede că unul dintre scopurile atacului ucrainean în regiunea Kursk a Rusiei este acela de a forța Rusia să îndepărteze unele dintre forțele sale de pe frontul de est, inclusiv din Donețk.

Președintele Volodimir Zelenski a descris situația din est ca fiind dificilă, dar a spus că trupele ucrainene fac tot posibilul pentru a distruge forțele ruse. Șeful militar a spus într-un briefing că Rusia trimite trupe suplimentare în prima linie în est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel