Somnul este un proces important, care ajută corpul uman să se relaxeze și să se recupereze.
S-a demonstrat că un somn sănătos poate afecta și pierderea în greutate. În medie, un adult are nevoie de 8 ore de odihnă în timpul nopții pentru a-și reveni complet după o zi grea de muncă. Importanța somnului este, adesea, subestimată.
O noapte fără odihnă afectează nu doar bunăstarea unei persoane, ci și aspectul fizic. Oamenii de știință au descoperit că un somn sănătos ajută la pierderea în greutate.
Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago din Statele Unite au efectuat un studiu clinic în care au descoperit că un somn bun afectează cantitatea de calorii consumată de o persoană. Rezultatele unui experiment interesant au fost publicate în revista științifică Jama Internal Medicine.
Cercetătorii au studiat cu atenție organismul persoanelor care dorm în medie 6,5 ore. S-a dovedit că dacă își aceste persoane își schimbă ușor programul de somn și îi adaugă 2 ore, atunci numărul de calorii consumate în timpul zilei va scădea cu 270 de unități.
Totuși, pentru ca acest efect să provoace schimbări vizibile, programul de somn modificat trebuie respectat de cel puțin trei ani. Potrivit cercetătorilor, în acest timp o persoană poate slăbi aproximativ 12 kilograme fără a-și schimba dieta obișnuită!
De ce ne îngrășăm iarna și nu putem slăbi repede: 10 motive posibile
Cu toate acestea, acesta este un rezultat aproximativ: în timpul experimentului, unii participanți au început chiar să consume cu 500 de calorii mai puțin. La experiment au participat 80 de adulți, cu vârsta cuprinsă între 21 și 40 de ani, cu un indice de masă corporală crescut: de la 25 la 29,9, ceea ce înseamnă supraponderalitatea.
Corpul uman are nevoie de serotonină pentru a produce hormonul somnului, melatonina. Această substanță constă din componente care pot fi consumate cu alimente. De aceea putem spune că unele produse sunt capabile să-ți ofere un somn bun.
Nuci. Datorită conținutului ridicat de omega-3, nucile susțin funcționarea normală a creierului și sunt eficiente împotriva inflamației din organism. Combinația nutrienților lor este, de asemenea, perfectă pentru a adormi mai repede și pentru un somn odihnitor pe tot parcursul nopții.
De ce sunt utile mandarinele și de ce este periculos să le consumi în cantități mari
Migdale. Migdalele sunt bogate în magneziu, un mineral esențial pentru un somn de calitate și formarea oaselor.
Brânză. Majoritatea produselor lactate contribuie la un somn de calitate. Calciul din lactate ajută creierul să folosească triptofanul pentru a produce melatonină, care induce somnul.
Salată verde. Cina care include și o salată verde poate accelera ora de culcare, deoarece această legumă conține o substanță numita lactucaria, care are proprietăți sedative.
Banane. Bananele sunt ușor de digerat și, de asemenea, conțin mult potasiu și magneziu. Potasiul din banane promovează o digestie sănătoasă și reglează tensiunea arterială, care are și un efect pozitiv asupra somnului.
Pește gras. Peștii precum tonul și somonul sunt bogați în vitamina B6, de care organismul are nevoie pentru a produce melatonină și serotonină. Alte alimente bogate în acest nutrient sunt usturoiul crud și fisticul.
Combat cancerul și nu provoacă diabet: cartofii, reabilitați de oamenii de știință
Ceai de mușețel. O ceașcă de ceai de mușețel te ajută să adormi. Consumul acestui ceai ajută la creșterea nivelului de glicină, o substanță chimică care relaxează mușchii și nervii și acționează ca un sedativ ușor.
Mierea. O lingură de miere, înainte de culcare sau adăugată în ceaiul de mușețel, te va ajuta să adormi rapid și să dormi bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News