Un studiu privind vulnerabilităţile structurale din Balcanii de Vest a fost lansat la Reprezentanţa României pe lângă UE

Un studiu care face o evaluare a vulnerabilităţilor structurale din Balcanii de Vest, în domeniile social, politic, economic, al politicii externe şi al securităţii, utilizate de actorii interni şi externi care pot afecta buna guvernanţă, stabilitatea regională şi procesul de integrare în UE, a fost lansat miercuri la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE.

Metodologia cercetării permite compararea şi monitorizarea comparativă pe mai multe ţări. Scopul studiului, intitulat 'Propaganda Made to Measure: Dimensions of Risk and Resilience in the Western Balkans' şi realizat de think-tankul independent Global Focus, este de a servi ca instrument util pentru o abordare a întregii societăţi în ceea ce priveşte construirea rezilienţei, după cum se subliniază în Comunicarea comună a Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate privind Creşterea rezilienţei şi susţinerea capabilităţii de abordare a ameninţărilor hibride, conform unui comunicat de presă al misiunii diplomatice româneşti Cu acest prilej, a avut loc şi o dezbatere privind mijloacele de creştere a rezilienţei la vulnerabilităţi specifice care pot să apară în regiune.

A fost punctat rolul crucial al perspectivei europene şi euro-atlantice pentru partenerii din regiune, pentru transformarea societăţilor şi creşterea rezilienţei inclusiv în raport cu pericolele dezinformării. În intervenţia sa, ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, a punctat prioritatea acordată de Preşedinţia română a Consiliului UE regiunii Balcanilor de Vest şi luptei împotriva dezinformării, atât pe dimensiunea internă cât şi pe cea externă. Ea s-a referit la provocările multiple ale demersului şi la importanţa continuării acestuia pe parcursul viitoarelor preşedinţii. În ceea ce priveşte pericolul dezinformării, Luminiţa Odobescu a accentuat faptul că 'evoluţia rapidă a platformelor online şi a reţelelor sociale l-a făcut mai evident şi mai uşor de răspândit, scrie Agerpres.

Pe măsură ce tehnologia avansează, tendinţele şi modalităţile de răspândire a dezinformării evoluează, de aceea este important să se menţină atenţia asupra acestei probleme, prin eforturi sporite şi sensibilizare, dezvoltarea gândirii critice, educaţie mediatică şi digitală. În acelaşi timp, salvgardarea valorilor europene, inclusiv libertatea de exprimare trebuie să reprezinte elementul fundamental al oricăror măsuri de contracarare'.

'Din perspectivă orizontală, o abordare 'la nivelul întregii societăţii', care implică o colaborare multistratificată între autorităţile guvernamentale, sectorul economic, organizaţiile neguvernamentale şi cetăţeni, trebuie să fie o condiţie sine qua non pentru un răspuns cuprinzător şi robust', a menţionat diplomatul român la finalul intervenţiei sale. La eveniment au participat reprezentanţi ai Global Focus Center, Ministerului Afacerilor Externe român, Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), NATO, ai corpului diplomatic acreditat la Bruxelles, think-tankuri din regiune. Global Focus Center este un think-tank independent de politică externă şi de analiză strategică, cu sediul la Bucureşti, a cărui cercetare se axează pe dezinformare, ameninţări hibride şi măsuri de rezilienţă, care s-au concretizat într-o serie de studii regionale de interes în acest domeniu. Studiul 'Propaganda Made to Measure: Dimensions of Risk and Resilience in the Western Balkans' a fost finanţat de German Marshall Fund şi de Balkan Trust for Democracy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel