Un studiu recent ”desființează” tot ce credeam până acum despre pierderea în greutate

Fotografie de la Elina Sazonova/ Pexels
Fotografie de la Elina Sazonova/ Pexels

Pentru același număr de calorii consumate într-o zi, a mânca mai mult la micul dejun, prânz sau cină nu face nicio diferență în ceea ce privește pierderea în greutate. Dacă mănânci mai mult seara, totuși, îți poate crește pofta de mâncare pentru restul zilei.

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Urmează prânzul. Și, pentru a termina, cina, eventual ușoară. Așa este în mod normal imaginată ierarhia meselor, mai ales pentru cei care vor să slăbească.

În mod normal, sfatul este să consumăm alimente în prima parte a zilei și, în schimb, să limităm caloriile seara.

O nouă cercetare publicată în revista Cell Metabolism pune totuși la îndoială această paradigmă, atât de răspândită încât este adesea luată de la sine înțeles chiar și de către experți.

Nu este adevarat că pentru a slăbi ai nevoie de mic dejun abundent și cine ușoare

De ce sunt aceste rezultate cumva neașteptate? Cert este că în ultimele decenii, știința a descoperit că aproape toate activitățile corpului nostru sunt afectate de trecerea timpului. 

Ceasul nostru biologic marchează de fapt ritmul circadian la care se adaptează toate celulele corpului, într-un ciclu legat de condițiile mediului în care am evoluat, cu perioade de activitate legate în principal de prezența luminii solare. Pe scurt, ne trezim pregătiți să facem față activităților zilnice, ne este foame la intervale mai mult sau mai puțin regulate, iar apoi ne culcăm când soarele apune.

Chiar și modul în care procesăm caloriile din mese ar trebui să fie influențat de momentul în care le consumăm, întrucât dimineața și la orele de lumină avem nevoie de mai multă energie, în timp ce seara metabolismul încetinește în vederea repausului nocturn.

Unele cercetări din trecut păreau să fi confirmat aceste ipoteze, ajungând la concluzia că un mic dejun bogat și o cină ușoară ajută la pierderea în greutate. Dar noul studiu, realizat de crono-nutriționiști de la Universitatea din Aberdeen din Scoția, pune problema sub semnul întrebării.

Timp de patru săptămâni, un grup de persoane cu probleme de greutate au urmat două diete identice din punct de vedere al caloriilor, dar cu o distribuție diferită a alimentelor pe parcursul zilei: pentru o perioadă micul dejun a fost abundent și cine ușoare, apoi invers, mic dejun ușor și cine mai consistente.

La sfârșitul experimentului, cercetătorii scoțieni au măsurat greutatea participanților și au analizat diferiți indicatori metabolici, pentru a determina dacă cele două diete au produs rezultate diferite, scrie Today.

Nu a fost cazul: pierderea în greutate și profilul metabolic al participanților au fost identice, indiferent de distribuția meselor pe parcursul zilei. Cu toate acestea, mulți participanți au recunoscut că le-a fost mai foame în timpul zilei, când cea mai complexă masă a avut loc seara. Din acest motiv – scriu autorii studiului – a mânca mai mult dimineața și mai puțin seara poate ajuta probabil la pierderea în greutate, reducând senzația de foame și deci șansele de a eșua cu dieta noastră.

Cu toate acestea, nu toată lumea are neapărat aceleași obiceiuri: așa cum a explicat el în urmă cu câțiva ani în British Medical Journal,Tim Spector, expert în epidemiologie genetică la King's College din Londra, genele noastre ne determină și predispozițiile pentru mâncare și, deși este firesc pentru unii să mănânce devreme în timpul zilei, pentru alții este perfect firesc să mănânce mai mult când vine seara.

De unde știi când este timpul pentru mâncare? Sfatul expertului este să ne urmăm burtica: când foamea crește, este timpul să mâncăm. Dacă se întâmplă dimineața, este binevenit un mic dejun bogat, care să fie contrabalansat cu o cină mai lejeră. Dacă totuși, la trezire, stomacul nu mormăie, în timp ce la cină apare o foame de lup, poți foarte bine să slăbești chiar și sărind peste micul dejun și comprimând caloriile zilei în timpul cinei.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel