Un tânăr cu probleme mintale, care a protestat în Iran, a fost executat. Acesta ar fi avut ”mărturisiri influențate de tortură”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost executat un tânăr cu probleme mintale din Iran.

Iranul a executat un bărbat care fusese condamnat la moarte, în legătură cu protestele în masă împotriva puterii clericale, anunță sistemul judiciar.

Mohammad Ghobadlou, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat pentru crimă și ”corupție pe Pământ” pentru că ar fi călcat cu mașina un polițist și l-ar fi ucis în timpul unui protest în apropiere de Teheran în septembrie 2022.

Grupurile pentru drepturile omului au declarat că acesta s-a confruntat cu un proces nedrept, marcat de acuzații de tortură. Apelurile pentru a se lua în considerare starea sa de sănătate mintală au fost, de asemenea, respinse.

El este a noua persoană care a fost executată în legătură cu implicarea sa în proteste. Se crede că cel puțin alte patru persoane sunt condamnate la moarte, iar alte 15 riscă să primească pedeapsa capitală.

Tulburări la nivel național

Tulburările la nivel național au fost declanșate de moartea în arest a unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, care a fost reținută de poliție pentru că ar fi purtat hijab-ul ”necorespunzător”. Sute de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost reținute în urma unei represiuni violente din partea forțelor de securitate, care au prezentat protestele ca fiind ”revolte”.

Agenția de știri Mizan, administrată de sistemul judiciar, a declarat că pedeapsa cu moartea a lui Mohammad Ghobadlou a fost executată marți dimineață, după ce a fost confirmată de Curtea Supremă.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat membri ai familiei sale, printre care se pare că se numără mama și mătușa lui, plângând de durere la porțile închisorii Qazalhasar din Karaj, la câteva momente după ce a fost spânzurat. Potrivit BBC Persian, o femeie poate fi auzită spunându-le gardienilor închisorii: ”L-ați ucis pe Mohammed al meu. El a ieșit în stradă pentru toți tinerii”.

Luni seară, mama lui Ghobadlou făcuse un apel emoționant, înregistrat video, către familia polițistului pe care fiul ei a fost găsit vinovat că l-a ucis, cerându-i să nu aplice pedeapsa de ”qisas”.

Anterior, ea a îndemnat justiția să ia în considerare faptul că fiul ei fusese diagnosticat cu tulburare bipolară în adolescență și că încetase să își ia medicamentele cu două luni înainte de proteste, ceea ce îi diminua responsabilitatea.

Avocatul lui Ghobadlou susține că execuția ar fi ilegală

Avocatul lui Ghobadlou, Amir Raesian, a scris luni seara pe X că execuția ar fi ilegală și ar echivala cu o ”crimă”. El a argumentat că, în iulie, Curtea Supremă a anulat sentința la moarte din cauza stării de sănătate mintală a clientului său. Cu toate acestea, agenția de știri Mizan a raportat că afirmația lui Raesian nu este adevărată, spunând despre Curtea Supremă că a respins de două ori astfel de apeluri.

Amnesty International a declarat anul trecut că Ghobadlou a primit două condamnări la moarte în urma unor ”procese false extrem de nedrepte, marcate de mărturisiri influențate de tortură și de faptul că nu s-au ordonat evaluări riguroase ale sănătății mintale, în ciuda handicapului său mintal”.

Conform informațiilor obținute de grupul pentru drepturile omului, i s-a refuzat accesul la un avocat de către anchetatori după arestarea sa, și a fost supus bătăilor repetate și nu i s-a administrat medicamentul său pentru tulburarea bipolară în scopul de a-i forța ”mărturisirea”.

Nu a avut acces la un avocat ales în mod independent

De asemenea, i s-a refuzat accesul la un avocat ales în mod independent la procesul său în fața Tribunalului Revoluționar, care a constat în două scurte sesiuni în octombrie și noiembrie 2022. La cele două ședințe de judecată de la Tribunalul Penal din decembrie 2022, avocatului i s-a refuzat accesul la probe materiale.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a denunțat execuția lui Ghobadlou drept ”o crimă extrajudiciară”.

”Liderul Republicii Islamice, Ali Khamenei, și sistemul său judiciar trebuie să fie trași la răspundere pentru această crimă”, a scris el pe X, fostul Twitter, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel