Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a câștigat vineri seara Premiul Queer Palm la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.
Premiul, acordat din 2010, celebrează filmele cu „personaje sau tematică LGBT sau feministă, sau care provoacă normele legate de gen”, conform organizatorilor. Anul acesta, selecția a inclus 23 de filme și scurtmetraje, printre care și musicalul „Emilia Perez” al regizorului francez Jacques Audiard, în care joacă cântăreața americană Selena Gomez.
Criticii au lăudat filmul românesc pentru profunzimea și abordarea sa curajoasă. The Guardian descrie filmul ca „o dramă dură, puternică, despre o întreagă comunitate care vrea să ignore diferențele dintre oameni și propria culpabilitate”, evidențiind „negarea brutală a sinelui” în România profundă. Introducerea recenziei oferită de criticul Peter Bradshaw este: „o dramă a disperării are loc într-un sat îndepărtat, după ce un tată plin de datorii putrezește în urma descoperirii că fiul lui este gay”. Publicația a acordat patru stele filmului.
El Mundo a apreciat cinematografia lui Emanuel Pârvu, scriind că „probleme precum iubirea necondiționată, vinovăția sau simpla frică ies de pe ecran grație unei montări model, transparente și mereu la distanța potrivită. Fără moralisme stângace sau sublinieri inutile, 'Trei kilometri până la capătul lumii' ar putea trece ca o paradigmă pentru un film bine povestit.”
La Libre Belgique a notat că filmul este „o dramă dură despre homofobia din România profundă, aplaudată la Cannes. Un film puternic care denunță îngustimea minții și corupția dintr-un mic sat de pe Delta Dunării.”
IONCinema a comentat că „urmând tradiția familiară a titanilor Noului Val al cinematografiei române, Pârvu prezintă un scenariu dureros al corupției și birocrației chinuitoare în România post-comunistă, care se dezvăluie ca o investigație criminală.”
Potrivit descrierii oficiale, filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani dintr-un sat din Delta Dunării. Prin eforturile părinților săi, Adi învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Totul se schimbă brusc când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu-l poate nici înțelege, nici accepta, iar dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare, lăsându-i o singură soluție.
„Trei kilometri până la capătul lumii” a fost selectat în Competiția Oficială pentru Palm D'or la Festivalul de la Cannes, unde concurează cu filme de renume precum „Megalopolis” al lui Francis Ford Coppola și „Kinds of Kindness” al regizorului grec Yorgos Lanthimos.
Emanuel Pârvu a declarat: „Competiția oficială la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toată viața, locul în care îți dorești să îți fie văzute filmele, unde dorești să fii. Sunt atât de multe 'cărări' pe care, la un moment dat, o poți lua - de la ideea filmului la scenariu, de la locații la filmarea propriu-zisă, de la actorie la montaj, încât nici nu mai știi exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare mulțumesc tuturor celor implicați, am făcut împreună o echipă minunată și iată și prima noastră (mare) recunoaștere.”
Miruna Berescu, co-scenarista și producătoarea filmului, a adăugat: „Anul trecut, în septembrie, filmam în Deltă, la Sfântu Gheorghe. Astăzi, primim această veste cu o enormă bucurie, veste pe care o împărțim cu fiecare dintre cei care ne-au stat alături în munca la acest film. Cred că nu ne-am fi putut dori o premieră mondială pentru filmul nostru alta decât la Festivalul de la Cannes.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu