Un templu misterios a fost descoperit în Italia

Un templu misterios a fost descoperit în Italia / Foto: Captură video Youtube Bass Connections
Un templu misterios a fost descoperit în Italia / Foto: Captură video Youtube Bass Connections

Un templu necunoscut anterior a fost descoperit în Italia.

Un templu etrusc necunoscut anterior a fost descoperit în oraşul antic Vulci, în zona italiană Lazio, conform sciencedaily.com. Descoperirea a fost făcută de o echipă interdisciplinară condusă de arheologii Mariachiara Franceschini de la Universitatea din Freiburg şi Paul P. Pasieka de la Universitatea din Mainz, relatează Agerpres.

Clădirea, care măsoară 45 de metri pe 35 de metri, este situată la vest de Tempio Grande, o construcţie sacră excavată în anii 1950.

Analiza preliminară a straturilor fundaţiei din colţul nord-estic al templului şi a obiectelor găsite în acel loc i-a determinat pe cercetători să dateze templul spre sfârşitul secolului al VI-lea sau începutul secolului al V-lea î.Hr.

"Noul templu are aproximativ aceeaşi dimensiune şi este situat pe o aliniere similară cu Tempio Grande învecinat, fiind construit în aproximativ aceeaşi perioadă arhaică", a explicat Franceschini.

"Această duplicare a clădirilor monumentale dintr-un oraş etrusc este rară şi indică o descoperire excepţională", a precizat Pasieka.

Alte descoperiri făcute de arheologi în aceeași zonă



Echipa a descoperit templul în timpul lucrărilor efectuate în cadrul proiectului "Vulci Cityscape", lansat în 2020 în vederea cercetării strategiilor de amplasare şi a structurilor urbanistice ale oraşului Vulci.

Vulci a fost unul dintre cele douăsprezece oraşe ale federaţiei etrusce, iar în perioada preromană a fost unul dintre cele mai importante centre urbane din regiunea care este în prezent Italia.

"Am studiat întreaga zonă de nord din Vulci, adică 22,5 hectare, folosind prospecţiuni geofizice şi un Radar de Penetrare a Solului", a explicat Pasieka. "Am descoperit rămăşiţe de la originile oraşului care anterior fuseseră trecute cu vederea în Vulci, iar acum suntem în măsură să înţelegem mai bine dinamica aşezării şi sistemul rutier, pe lângă identificarea diferitelor zone funcţionale ale oraşului", a adăugat el.

Cercetătorii au reuşit să descopere în 2021 primele secţiuni de perete, realizat din tuf. "Cunoştinţele noastre referitoare la aspectul şi organizarea oraşelor etrusce au fost până acum limitate", a declarat Franceschini. "Straturile intacte ale templului ne oferă perspective asupra a peste o mie de ani de dezvoltare a unuia dintre cele mai importante oraşe etrusce", a spus ea.

În următorii ani, oamenii de ştiinţă doresc să se aplece mai mult asupra diferitelor etape de utilizare a templului şi a arhitecturii precise a acestuia pentru a afla mai multe despre religia etruscilor şi structurile sociale din Vulci, dar şi pentru a înţelege cum arăta viaţa de zi cu zi a locuitorilor oraşului.

Mesaj vechi de 3.700 de ani, decodat. Ce scrie pe un pieptene pentru păduchi

Arheologii au descoperit în urmă cu câțiva ani un pieptene pentru păduchi, dar nu reușeau să înțeleagă ce scrie pe el. Acum, aceștia au reușit să decodeze cea mai veche propoziție scrisă în primul alfabet al omenirii, scrie The Guardian. Este o propoziție simplă care reflectă speranțele și temerile părinților din zilele noastre, prezente și în epoca bronzului.

Considerată a fi cea mai veche propoziție cunoscută scrisă în cel mai vechi alfabet, inscripția de pe pieptenele de fildeș spune: "Fie ca acest colț să îndepărteze păduchii părului și ai bărbii".

Dezgropat în Lachiș, un oraș-stat canaanit care a existat al doilea mileniu î.e.n., cunoscut ca fiind al doilea oraș ca importanță din regatul lui Iuda, pieptene sugerează că oamenii se confruntau cu păduchi și acum mii de ani, dar și că nici cei mai bogați nu au fost scutiți de de acești paraziți. Vezi mai mult AICI.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel