Un test rapid poate detecta în doar câteva minute dacă o persoană este vaccinată. Acestea ar putea fi folosite în lipsa cardului de vaccinare.
Un test rapid poate arăta, în mai puţin de cinci minute, dacă o persoană este sau nu vaccinată, relatează Mediafax. Testul, dezvoltat de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, poate detecta persoanele vaccinate şi ar putea fi folosit de cei care aşteaptă să se îmbarce în avion sau la coadă, înaintea unui eveniment artistic.
„Testul este semicantitativ pentru detectarea diferitelor niveluri de anticorpi Sars-CoV-2 din serul persoanei. Primul pas este să pui o picătură de apă pe card. Aceasta solubilizează proteina de fuziune care va detecta anticorpii din fluxul sanguin al unei persoane”, se arată într-un videoclip de prezentare.
Testul este similar cu cel folosit acasă pentru determinarea grupei de sânge şi a identificat anticorpii la 87,5% din pacienţi. Robert Kruse, cel care a creat testul de sânge, crede că acesta ar putea fi folosit în lipsa unui card de vaccinare.
„Aglutinările cresc progresiv cu fiecare înclinare. După patru înclinări, testele de aglutinare pot fi citite clar, indicând faptul că acest individ are anticorpi împotriva coronavirusului”, explică Robert Kruse.
Potrivit celor mai recente îndrumări emise de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), persoanele care s-au vaccinat anti-COVID nu trebuie să fie testate sau să fie puse în carantină, chiar dacă au intrat în contact cu persoane infectate cu Sars-Cov-2, transmite AP News. Excepție de la această nouă recomandare fac doar persoanele care dezvoltă ulterior anumite simptome COVID, cum ar fi febră, tuse și oboseală.
Ghidul actualizat reflectă studii recente care arată că persoanele vaccinate se confruntă cu un risc foarte mic de a face o formă gravă a bolii. Chiar dacă sunt infectate cu Sars-Cov-2, este puțin probabil ca aceste persoane să transmită virusul mai departe, asta pentru că majoritatea nu dezvoltă nici un simptom, susține CDC.
Astfel, noile recomandări ale CDC spun și că persoanele vaccinate pot fi excluse și de la screeningul de rutină la locul de muncă. Screeningul este încă recomandat persoanelor care lucrează sau locuiesc în adăposturi sau închisori, din cauza riscului mai mare de focare. De asemenea, aceste îndrumări ale CDC nu se aplică medicilor, asistenților medicali și altor lucrători din domeniul sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu