Un tip de fibre au beneficii asupra scăderii în greutate, similare unui medicament destinat tratării diabetului, medicament care este foarte răspândit în lume.
Consumul de fibre alimentare are o multitudine de beneficii pentru sănătate, una dintre acestea fiind și cea de scădere în greutate sau la menținerea unei greutăți normale.
Acest beneficiu important este dat de faptul că fibrele satură mai repede, dar în același timp și senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp, ceea ce va duce la un aport alimentar mai redus.
Cercetările privind microbiomul intestinal au declanșat o ”revoluție” în știința nutriției, iar în ultimii ani, fibrele alimentare au devenit ”noile proteine” adăugate din abundență în alimente pentru a ne hrăni intestinul și a ne îmbunătăți sănătatea.
Cu toate acestea, un studiu recent pe șoareci sugerează că nu toate suplimentele de fibre sunt la fel de benefice.
O formă de fibre care se găsește în cereale, precum ovăz și orz, numită beta-glucan, poate controla glicemia și poate ajuta la pierderea în greutate în restul șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona (UA) și de la Universitatea din Viena spun că acesta este singurul tip de supliment de fibre pe care l-au testat și care a redus conținutul de grăsime și greutatea corporală a șoarecilor în decurs de 18 săptămâni.
Celelalte fibre luate în considerare, inclusiv dextrina de grâu, pectina, amidonul rezistent și celuloza, nu au avut un astfel de efect, în ciuda modificării semnificative a componenței microbiomului șoarecilor în comparație cu șoarecii hrăniți fără suplimente de fibre.
”Știm că fibrele sunt importante și benefice; problema este că există atât de multe tipuri diferite de fibre.
Am vrut să știm ce fel de fibre ar fi cele mai benefice pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea homeostaziei glucozei, astfel încât să putem informa comunitatea, consumatorul și apoi să informăm și industria agricolă”, explică cercetătorul biomedical Frank Duca de la UA.
Citește și: Cum se poate preveni apariția demenței. 6 sfaturi pentru Generația Z
Mai mult decât atât, constatările se aliniază cu un alt studiu realizat recent de Duca, în care au fost hrănite rozătoare cu făină de orz, bogată în beta-glucan.
Astfel, chiar dacă șobolanii au continuat să mănânce la fel de mult ca înainte din dieta lor bogată în grăsimi, cheltuielile lor energetice au crescut și au slăbit oricum.
Un rezultat similar a fost observat la șoarecii hrăniți cu beta-glucan în noul studiu. Aceste animale au prezentat, de asemenea, concentrații crescute de butirat în intestinele lor, care este un metabolit produs atunci când microbii descompun fibrele.
Butiratul induce eliberarea de peptidă-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), care este proteina naturală pe care medicamentele sintetice precum Ozempic o imită pentru a stimula eliberarea de insulină.
„O parte din beneficiile consumului de fibre alimentare se datorează eliberării de GLP-1 și a altor peptide intestinale care reglează apetitul și greutatea corporală”, explică Duca, potrivit Science Alert.
Specialiștii în nutriție recomandă ca aportul zilnic de fibre alimentare să arate astfel:
- copii 1-3 ani: 14 grame
- fete 4-8 ani: 16,8 grame
- băieți 4-8 ani: 19,6 grame
- fete 9-13 ani: 22,4 grame
- băieți 9-13 ani: 25,2 grame
- adolescente 14-18 ani: 25,2 grame
- adolescenți 14-18 ani: 30,8 grame
- femei sub 50 de ani: 25 grame
- femei peste 50 de ani: 21 grame
- bărbați sub 51 de ani: 38 grame
- bărbați peste 51 de ani: 30 grame, notează Healthline.
”În momentul în care dai fibre multe la copil, îi accelerează tranzitul și nu mai are timp să se absoarbă mineralele și vitaminele.
Poate să facă diferite carențe, de la fier până la vitamine liposolubile, pentru că are tranzitul prea accelerat.
Fibrele, în contact cu intestinul lor, nedezvoltat complet, duc apoi la intoleranțe”, a declarat nutriționistul Mihaela Bilic în cadrul emisiunii online Cafea cu visuri.
Pe lângă pierderea în greutate și menținerea acesteia, beneficiile pe care le oferă consumul de fibre includ:
- reducerea riscului de apariție al diabetului
- reducerea nivelului de colesterol
- protejează împotriva bolilor de inimă
- reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancere, în special cancerul colorectal și cel de sân, notează EatingWell.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu