Un tribunal din Japonia declară neconstituţionale sterilizările forţate, dar respinge compensaţiile

Un tribunal japonez a decis marţi că sterilizarea forţată a două femei, acum câteva decenii, pe când erau adolescente a fost neconstituţională, dar a respins cererile de compensaţii depuse de acestea, transmit Reuters şi Kyodo.

Alegeri prezidentiale 2024

Decizia anunţată marţi de tribunalul din Sendai, în nordul Japoniei, a fost prima dintr-o serie de circa 20 de cazuri similare din întreaga ţară, iniţiate în legătură cu programul guvernamental menit să împiedice naşterea de "descendenţi inferiori", lansat în baza unei "legi a eugeniei" adoptată în 1948 - pe fondul crizei economice de după război - şi care a luat sfârşit abia în 1996.

În acest interval, circa 25.000 de persoane au fost sterilizate, cel puţin 16.500 dintre ele fără a-şi fi dat consimţământul în prealabil. Sterilizările au înregistrat un vârf în anii 60 şi 70, ultima intervenţie fiind înregistrată în 1993.

Luna trecută, Japonia a adoptat o lege pentru compensarea victimelor, dintre care multe aveau dizabilităţi fizice sau cognitive, altele erau bolnave de lepră, în prezent o boală vindecabilă, sau manifestau pur şi simplu probleme de comportament.

Tribunalul din Sendai a respins însă cererile de compensaţii formulate de cele două femei, în vârstă de circa 60, respectiv 70 de ani, care solicitau 71,5 milioane de yeni (653.000 de dolari), explicând că victimele au fost operate acum peste 40 de ani, iar codul civil limitează perioada după care se pot cere compensaţii la 20 de ani.

"Viaţa mea şi-a pierdut orice sens", a declarat presei după decizie reclamanta mai vârstnică, în timp ce o rudă a celeilalte a afirmat că decizia de a respinge compensaţiile este "de neînţeles".

Cele mai notorii prevederi privind eugenia au fost impuse în Germania nazistă, dar Japonia nu a fost singura ţară care a adoptat astfel de programe pe timp de pace, măsurile de acest gen fiind totuşi revocate de majoritatea celorlalte ţări în anii 70 ai secolului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel