Un tribunal scoţian a decis că suspendarea Parlamentului de către premierul britanic este legală

Decizia premierului britanic Boris Johnson de a suspenda Parlamentul Marii Britanii, începând de la jumătatea lunii septembrie şi până la mijlocul lui octombrie, este legală, a stabilit miercuri un tribunal din Scoţia, informează Reuters şi AFP.

Mai mult de 75 de parlamentari au contestat în justiţie dreptul lui Boris Johnson de a suspenda sau proroga Parlamentul, argumentând că acest lucru este ilegal şi neconstituţional pentru că Johnson a intenţionat să facă aceasta pentru a forţa un Brexit fără acord la 31 octombrie, dar limitând posibilităţile oponenţilor de a obiecta.

Judecătorul Raymond Doherty a decis că problema nu a fost una de natură să determine un demers în justiţie, ci una de ordin politic.

Alte două acţiuni în justiţie similare urmează să fie tranşate în Regatul Unit.

Boris Johnson a amânat până pe 14 octombrie Discursul Reginei, ceea ce a implicat de facto suspendarea activităţii parlamentului începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie şi a îngreunat planurile adversarilor Brexitului de a împiedica ieşirea din UE la 31 octombrie. Aceştia din urmă vor să introducă până la suspendarea activităţii parlamentului un proiect de lege care să-l oblige pe şeful guvernului să ceară o nouă amânare a Brexitului dacă, până la 19 octombrie, premierul nu a reuşit să obţină un nou acord cu UE sau nu a primit aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel