Instanţa independentă care a decis suspendarea de patru ani pentru dopaj a Simonei Halep a avut motive întemeiate să presupună că românca era dopată şi la turneul de la Wimbledon de anul trecut, după cum relevă decizia de 125 de pagini recent publicată, transmite The Guardian.
Totuşi, s-ar putea ca instanţa să nu fie suficient de convinsă că aceasta era situaţia atâta vreme cât sângele sportivei, în vârstă de 31 de ani, nu fusese testat în perioada aprilie - septembrie 2022.
Marţi, fosta Nr.1 mondială a fost acuzată că, dat fiind testul făcut la turneul de tenis US Open din august 2022, ar fi luat intenţionat roxadustat, un stimulator interzis. Pe de altă parte, în urma analizării a 51 de probe de sânge, un expert al comisiei a constatat că în paşaportul biologic al lui Halep existau unele nereguli.
Totuşi, decizia completă dată publicităţii joi relevă faptul că Agenţia Internaţională oentru Integritate în Tenis (ITIA) a pledat pentru o sancţiune mai severă, exprimându-şi convingerea că jucătoarea era duopată cel puţin din martie 2022, când se pregătea pentru turneurile de la Wimbledon şi US Open din acel an.
În avizul comisiei se arată următoarele:
"O acuzaţie-cheie a ITIA, care agravează faptele, este aceea că jucătoarea folosea cel puţin din martie 2022 o substanţă interzisă sau apela la o metodă interzisă. Totuşi, deşi există motive clare de suspiciune, nu suntem îndeajuins de convinşi că aceasta este situaţia. Spre deosebire de opinia lor cu privire la luna august 2022 şi la turneul US Open, nu există o constatare fără echivoc a comisiei de experţi din care să reiasă că dopajul jucătoarei ar fi fost foarte posibilâ. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul de dopaj legat de turneul de la Wimbledon din perioada iunie - iulie 2022.... În perioada 27 aprilie -22 septembrie există un hiatus, astfel încât probele de sânge ale jucătoarei sunt necunoscute".
După ce s-a declarat nevinovată, Halep, care a câştigat turneul de la Roland Garros în 2018 şi pe cel de la Wimbledon cu un an mai târziu, susţine că va contesta decizia la curtea sportivă de arbitraj. Într-o declaraţie, ea a precizat: "Continui să mă antrenez şi fac tot ce pot pentru a-mi apăra numele în faţa acestor acuzaţii false".
Potrivit deciziei complete în cazul Halep, se mai subliniază şi faptul că comisia consideră că nu este cu adevărat posibil ca nivelul de roxadustat din organismul său să se fi datorat unui supliment numit Keto MCT, aşa cum susţine românca.
Deşi se acceptă faptul că suplimentul ar fi putut fi contaminat, - un lucru asupta căruia experţii nu au căzut de acord - declaraţia precizează că nivelul descopeirt în sângele său dovedeşte că roxadustatul ar fi fost ingerat "dintr-o altă sursă, care nu a fost niciodată depistată".
CITEȘTE ȘI - Sfatul lui Gigi Becali pentru Simona Halep după ce a fost suspendată 4 ani pentru dopaj
Tot legat de acest caz, unei femei având aceeaşi greutate şi aceeaşi înălţime i s-a administrat aceeaşi doză de Keto MCT ca lui Halep înaintea testului pozitiv. Totuşi, studiul de control a constatat că, în urina lui Halep, valorile substanţei interzise erau între 46 şi 85 de ori mai mari decât cele găsite în urina voluntarei.
Un expert a declarat în instanţă că, date fiind explicaţiile jucătoarei şi ceea ce se cunoaşte despre metabolismul medicamentului, Halep ar fi trebuit să ia între 900 şi 5000 de ori doza recomandată de Keto MCT ca să poată să ajungă la concentraţia de roxadustat găsită în analizele ei. "El nu a considerat că acest lucru ar fi plauzibil sau în conformitate cu ceea susţine că ar fi înghiţit jucătoarea", precizează raportul, notează The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu