Un urs care a încercat să intre într-un hotel din Băile Tuşnad s-ar fi rănit la unul dintre membre, după ce a spart un geam şi a fugit în pădure, jandarmii fiind prezenţi în zonă pentru a nu permite accesul turiştilor.
Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, prezenţa ursului rănit a fost anunţată la numărul 112, la faţa locului deplasându-se o patrulă de jandarmi montani.
"Din cele relatate de apelant a reieşit faptul că, ursul ar fi încercat să intre într-un hotel din staţiune şi ca urmare a spargerii unui geam s-a rănit la unul dintre membre. Ulterior s-a îndreptat spre pădurea din apropiere, în apropierea traseului ce trece pe lângă Turnul Apor spre Lacul Sfânta Ana. În zonă a fost trimisă imediat o patrulă de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, pentru identificarea zonei unde s-ar afla animalul rănit şi pentru a evita punerea în pericol a celor aflaţi în imediata apropiere, fiind anunţate şi celelalte autorităţi cu competenţe în domeniu, respectiv Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Harghita, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita şi Asociaţiile de Vânătoare Sfânta Ana şi Băile Tuşnad", precizează un comunicat al IJJ Harghita.
Momentan, jandarmii asigură zona pentru a nu permite accesul turiştilor în aria unde se presupune că s-ar afla ursul rănit, precum şi pentru a oferi specialiştilor posibilitatea de a căuta animalul vătămat.
Preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sf Ana, Rafain Zoltán, a declarat pentru Agerpres că se întocmeşte documentaţia o autorizaţie de împuşcare de la Ministerului Mediului, apreciind că în lipsa acestui document căutarea animalului este inutilă.
"Până nu eliberează o autorizaţie de împuşcare nu avem ce să căutăm. Am anunţat directorul asociaţiei, paznicul de vînătoare, au trecut în zonă, dar ce pot face? Se fac acum actele şi se va solicita o autorizaţie pentru împuşcare", a spus Rafain Zoltán.
El a menţionat că aprobarea unei astfel de solicitări durează câteva zile, după care urmează publicarea în Monitorul Oficial, timp în care se poate întâmpla orice.
"E un haos total ce se întâmplă cu urşii", a susţinut Rafain Zoltán, care a adăugat că urşii vin în Băile Tuşnad în fiecare zi, iar un exemplar rănit este foarte periculos.
În urmă cu două zile, primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, i-a cerut ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri concrete şi urgente, după ce atacurile urşilor s-au înmulţit, iar viaţa oamenilor este pusă în pericol.
Primarul susţine că atacurile sunt zilnice, iar oamenilor le e teamă să mai meargă la câmp pentru lucrările agricole, dar le este frică şi pentru siguranţa copiilor lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News