Un vaccin anti HIV, aproape să fie realizat după 40 de ani de cercetări. Rezultate spectaculoase

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Un vaccin experimental împotriva HIV care utilizează tehnologia ARNm, aceeaşi ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech şi Moderna, a prezentat rezultate promiţătoare în urma studiilor clinice realizate pe animale, conform unei cercetări conduse de un institut naţional din Statele Unite, informează UPI, citat de Agerpres. 

Alegeri prezidentiale 2024

"În pofida a aproape patru decenii de eforturi din partea comunităţii de cercetare la nivel mondial, un vaccin eficient pentru prevenirea HIV rămâne un obiectiv evaziv", a declarat dr. Anthony Fauci, care conduce Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, unde a fost efectuat noul studiu. "Acest vaccin experimental mARN combină mai multe caracteristici ce pot depăşi deficienţele altor vaccinuri experimentale HIV şi reprezintă astfel o abordare promiţătoare", a adăugat într-un comunicat Fauci, coautor al studiului.

Un expert în boli infecţioase care nu a participat la cercetare s-a arătat la fel de optimist. "Aceste rezultate sunt promiţătoare", a spus dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Johns Hopkins din Baltimore. După părerea sa, strategiile bazate pe ARNm vor avea "mai multe utilizări în afara COVID-19, unde şi-au făcut debutul clinic. Un vaccin HIV a fost evaziv, însă, studiul aduce o dovadă a conceptului în cazul unui animal, conform căreia ar putea fi posibilă utilizarea acestei tehnologii".

Vaccinul anti HIV a declanșat răspuns imun în cazul animalelor



În studiul NIAID, experimentele pe şoareci şi maimuţe rhesus au demonstrat că vaccinul a declanşat răspunsuri imune la nivel celular şi anticorpi împotriva unui virus asemănător HIV.

La maimuţe, exemplarele care au primit un vaccin primar urmat de mai multe rapeluri pe parcursul unui an au prezentat un risc de infecţie cu 79% mai mic pe expunere la virusul imunodeficienţei umane-simiene (SHIV) - un virus asemănător cu HIV uman utilizat de obicei în studiile pe primate - comparativ cu maimuţele nevaccinate.

Studiul a fost publicat pe 9 decembrie în jurnalul Nature Medicine.

SHIV a fost utilizat în cercetare deoarece primatele non-umane nu sunt susceptibile la contractarea HIV-1, virusul care infectează oamenii, au explicat cercetătorii.

Vaccinul conţine instrucţiuni ARNm pentru producerea a două proteine esenţiale în cazul HIV, Env şi Gag. Celulele musculare folosesc proteinele pentru a produce particule asemănătoare virusului (VLP) cu numeroase copii ale Env pe suprafaţa lor, care apoi declanşează un răspuns imun, potrivit oamenilor de ştiinţă.

VLP nu pot provoca infecţii sau boli pe cont propriu deoarece le lipseşte codul genetic complet al HIV, au subliniat autorii studiului.

Vaccinul imită infecția naturală și generează răspuns imun



În experimentele care au implicat şoareci, "două injecţii cu vaccinul ARNm care formează VLP au indus anticorpi neutralizanţi în cazul tuturor animalelor", conform comunicatului emis de NIAID. Un aspect important, proteinele Env generate la şoareci erau foarte asemănătoare cu cele observate la întregul virus, mult mai mult decât s-a văzut în încercările anterioare de a produce un vaccin eficient împotriva HIV, a indicat echipa de cercetare.

Acest lucru "imită îndeaproape infecţia naturală şi poate să fi jucat un rol în declanşarea răspunsurilor imune dorite", a spus conducătorul studiului, dr. Paolo Lusso de la Laboratorul pentru imunoreglare al NIAID, citat în comunicat.

În experimentele care au implicat macaci rhesus, maimuţele au primit mai întâi o doză de vaccin, urmată de doze de rapel, anul următor. Potrivit NIAID, "vaccinul a fost bine tolerat (de maimuţe) şi a produs doar efecte adverse uşoare, temporare, la macaci, cum ar fi pierderea poftei de mâncare".

Studiile continuă



La puţin peste 14 luni după vaccinarea iniţială, "toţi macacii vaccinaţi au dezvoltat niveluri măsurabile de anticorpi neutralizanţi direcţionaţi împotriva majorităţii tulpinilor într-un grup de testare de 12 tulpini diferite de HIV", potrivit comunicatului. Dincolo de creşterea promiţătoare a nivelurilor de anticorpi, inocularea pare de asemenea să amplifice activitatea celulelor T a maimuţelor împotriva SHIV - celulele T sunt o altă componentă esenţială a răspunsului sistemului imunitar.

Este nevoie, totuşi, de studii suplimentare, iar studiile care au rezultate promiţătoare în experimentele ştiinţifice realizate pe animale nu au întotdeauna aceleaşi rezultate la oameni.

"Acum ne perfecţionăm protocolul de vaccinare pentru a îmbunătăţi calitatea şi cantitatea VLP-urilor produse", a adăugat Lusso. "Acest lucru poate creşte şi mai mult eficacitatea vaccinului şi, astfel, va scădea numărul de inoculări primare şi de rapeluri necesare pentru a produce un răspuns imun robust. Dacă se confirmă că este sigur şi eficient, intenţionăm să efectuăm un studiu de fază 1 a acestei platforme de vaccin pe voluntari adulţi sănătoşi", a adăugat specialistul, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel