Un val de 17,6 metri din mijlocul Pacificului, cel mai extrem măsurat vreodată. De la folclor la realitate înspăimântătoare

Fotografie de la Emiliano Arano, Pexels
Fotografie de la Emiliano Arano, Pexels

Cândva considerate folclor, valurile "rebele", cunoscute ştiinţific drept valuri Draupner, sunt cât se poate de reale. Iar unul dintre ele, apărut acum doi ani, este considerat cel mai extrem măsurat vreodată. 

În noiembrie 2020, un val rebel a apărut din senin în oceanul Pacific şi a ridicat o geamandură la înălţimea de 17,6 metri. Astfel, conform Science Alert, valul înalt de aproape patru etaje, confirmat oficial în februarie 2022, este considerat cel mai extrem val rebel înregistrat vreodată. 

Se crede că un astfel de eveniment are loc doar o dată la fiecare 1300 de ani. Şi dacă în acel loc nu s-ar fi aflat o geamandură cu transmiţător, omenirea nu ar fi ştiut niciodată de existenţa acestuia. 

Timp de secole, valurile rebele au fost considerate folclor nautic. Abia în 1995, mitul a devenit realitate. Pe 1 ianuarie 1995, un val de aproape 26 de metri înălţime a lovit din senin o platformă petrolieră aflată la 160 de kilometri de coasta Norvegiei. La acel moment, valul Draupner a sfidat toate modelele de analiză ale cercetătorilor. 

De atunci, zeci de astfel de valuri au fost înregistrate, unele chiar în lacuri. Cercetătorii definesc valurile rebele ca fiind orice val de două ori mai înalt decât valurile din jurul său. Acum, însă, se încearcă înţelegerea acestor fenomene, pentru ca apariţia lor să poată fi prezisă. Asta include măsurarea valurilor rebele în timp real şi derularea de modele care să arate cum sunt purtate sau influenţate de vânt. 

Dacă valul din Pacific nu a făcut nicio victimă, au existat din nefericire cazuri în care acest lucru s-a întâmplat. În 1970, spre exemplu, mai multe nave au dispărut, şi acum se crede că au fost scufundate de astfel de valuri rebele. 

Un studiu realizat în 2020 arată că înălţimea valurilor din Pacificul de nord va creşte odată cu schimbările climatice. 

"Vrem să îmbunătăţim siguranţa şi capacitatea de luare de decizii pentru operaţiunile marine, dar şi pentru comunităţile de coastă prin măsuri răspândite la nivel global", a explicat Scott Beatty, CEO-ul Marine Labs. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel