Maiașii nu erau străini de gustul ciocolatei, o demonstrează ultima descoperire arheologică din Mexic.
Arheologii au recuperat un vas de tip maiaș de ciocolată din Cueva de la Cruz, în apropiere de stațiunea de coastă Playa del Carmen, în Yucatán din Mexic. Cercetătorii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au recuperat vasul de 13 cm înălțime după ce au fost notificați de proiectul Cenotes Urbanos.
Vasul a fost parțial scufundat și îngropat în sediment moale, depus de sezonul ploios care tinde să inunde întreaga peșteră.
”Are o culoare roșiatică la exterior și o urmă prelinsă neagră la interior, acoperită parțial de carbonați de calciu. Decorul pare să ofere o imagine fitomorfă, asemănătoare unui dovleac”, a spus arheologul Antonio Reyes din abundență.
Vasul datează din perioada preclasică târzie (300 î.Hr. până în 250 d.Hr.) și, deși lipsit de gura de scurgere, arheologii sugerează că vasul a fost folosit pentru a bea ciocolată.
Ciocolata Maya a fost consumată ca o băutură lichidă fierbinte, condimentată prin amestecarea pastei de semințe de cacao prăjite într-o băutură cu apă, ardei iute și făină de porumb, apoi transferând amestecul în mod repetat între oale până când partea de sus a fost acoperită cu o spumă groasă.
Băutura a fost folosită în ceremonii oficiale și ritualuri religioase, ca ofrande funerare, ca tribut și în scopuri medicinale.
Echipa plănuiește să se întoarcă în peșteră în sezonul uscat pentru a efectua un studiu sistematic și a determina dacă peștera deține alte artefacte, indicând dacă vasul de tip ciocolată a fost o ofrandă și pur și simplu nu o descoperire întâmplătoare spălată în peșteră de apa de ploaie.
Arheologii au dezgropat ruinele unui străvechi oraş mayaş cuprinzând palate, piramide şi pieţe pe şantierul de construcţie al unui viitor parc industrial în apropiere de Merida, pe Peninsula Yucatan din Mexic, informează Reuters.
Ansamblul, denumit Xiol, prezintă trăsături ale stilului arhitectural mayaş Puuc, au precizat arheologii, un fapt obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, dar rar întâlnit în apropiere de Merida.
”Credem că peste 4.000 de persoane au trăit aici”, a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care a condus operaţiunile de excavare a oraşului, locuit aproximativ în perioada 600-900 e.n.
Erau oameni din diferite clase sociale... preoţi, scribi, care trăiau în aceste palate măreţe, iar apoi erau oamenii obişnuiţi, care trăiau în construcţii mici, a spus Peraza.
Cercetătorii au localizat de asemenea în apropiere morminte ale unor adulţi şi copii, îngropaţi alături de unelte din obsidian şi flint, jertfe şi alte obiecte. Rămăşiţe ale vieţii marine au fost de asemenea descoperite în zonă, sugerând că rezidenţii oraşului îşi suplimentau dietele bazate pe agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere.
Xiol a fost descoperit după ce a fost demarată construcţia unui parc industrial. Construcţia parcului va continua, deşi fragmentele arheologice vor fi conservate, potrivit proprietarilor terenului. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu