Generalul Liu Zhenli a devenit posibilul succesor al MInisterului Apărării din China, susține Reuters. Actualul ministru al Apărării, Li Shangfu, nu a mai fost văzut public de mai bine de șase săptămâni.
Generalul Liu Zhenli, șeful organismului militar responsabil pentru operațiunile și planificarea de luptă din China, a devenit cel mai probabil succesor al ministrului apărării țării, care nu a mai fost văzut în public de peste șase săptămâni, conform a cinci persoane familiare cu situația, relatează Reuters.
Numirea lui Liu în locul ministrului apărării Li Shangfu - despre care una dintre persoane a spus că este probabil să se întâmple înainte de desfășurarea unui forum internațional de securitate la Beijing mai târziu în această lună - ar putea crește angajamentul militar cu Statele Unite în contextul tensiunilor regionale, au declarat trei analiști militari pentru Reuters.
Li a fost sancționat de către SUA în 2018 pentru o afacere de armament pe care a încheiat-o cu Rusia într-un rol anterior. China a cerut ridicarea restricțiilor - care includ interdicții de viză și interdicții privind tranzacțiile financiare cu SUA. Liu, în vârstă de 59 de ani, nu este supus sancțiunilor occidentale.
În prezent, el ocupă funcția de șef al Departamentului Statului Major Interarme al Comisiei Militare Centrale (CMC). O persoană cu cunoaștere directă a situației, precum și două persoane apropiate de domeniul militar și doi oficiali regionali cu cunoștințe aprofundate despre politica chineză, au afirmat că Liu ar fi un înlocuitor potrivit pentru Li. Aceștia au vorbit sub protecția anonimatului datorită naturii confidențiale a informațiilor.
Ministerul apărării al Chinei și biroul de informații al Consiliului de Stat nu au răspuns la solicitările de comentarii. Reuters nu a reușit să-l contacteze direct pe Liu pentru a obține un comentariu.
Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA a refuzat să comenteze posibila numire a lui Liu, dar a declarat că SUA ”continuă să creadă în importanța menținerii unor linii deschise de comunicare militară-militară” cu China.
Absența lui Li nu a fost explicată oficial, deși Reuters a raportat în luna trecută că el este supus unei investigații pentru corupție în achiziția de echipamente militare într-un rol anterior.
Dacă plecarea sa este confirmată, Li va fi al doilea ministru de rang înalt care și-a pierdut postul în ultimele luni.
Qin Gang a fost eliberat din funcția de ministru de externe în iulie, la un lună după ce a fost văzut ultima dată în public.
Nu este clar dacă Li își va menține poziția ca unul dintre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, o funcție care depășește o funcție obișnuită de ministru. Qin nu a fost oficial eliberat din funcție de consilier de stat.
Orice decizie de a îmbunătăți relațiile militare-militare - congelate de Beijing când fosta Speaker a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei în august 2022 - ar fi luată de președintele Xi Jinping, care are ultimul cuvânt în toate politicele și numirile importante.
Xi este și Comandantul Suprem al forțelor armate și președintele Comisiei Militare Centrale a Chinei, organismul de luare a deciziilor de apărare de top din China, la care Liu are deja un loc.
Persoană cu cunoștințe directe despre situație a spus că numirea lui Liu va fi probabil anunțată înainte ca oficiali de apărare străini să viziteze Beijing în perioada 29-31 octombrie pentru Forumul Xiangshan, un seminar internațional important privind securitatea.
Procedural, numirea și demiterea oficialilor de rang înalt este anunțată de Comitetul Permanent al Congresului Național al Poporului, care se ghidează după politica Partidului Comunist Chinez. Se așteaptă ca politburo-ul să se întâlnească la sfârșitul acestei luni.
”Dacă Xi Jinping este cu adevărat hotărât să se angajeze din nou în contacte militare de nivel înalt cu SUA, aceasta ar putea reprezenta o oportunitate pentru Pentagon de a se reconecta în cele din urmă cu comanda de nivel înalt a Armatei Populare de Eliberare”, a declarat James Char, un cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.
Miercuri, Reuters a raportat că Washington a acceptat o invitație la Forumul Xiangshan, deși este puțin probabil ca secretarul Apărării, Lloyd Austin, să participe personal.
Ministrul Apărării Naționale al Chinei are un rol în mare parte diplomatic, fără autoritate directă de comandă. Funcția este subordonată unui număr restrâns de oficiali din cadrul Comisiei Militare Centrale, inclusiv cei doi vicepreședinți sub Xi.
Nominalizarea lui Liu ar putea să ridice profilul postului, au spus cinci analiști și atașați militari pentru Reuters.
Experiența sa recentă în conducerea Departamentului Statului Major Interarme ar permite contraparților străini să se ocupe de o figură din centrul operațiunilor militare și planificarea de război a Chinei, în locul unui simplu tehnician.
Oficialii de apărare ai SUA au dorit de mult timp restabilirea comunicațiilor regulate cu contrapărțile direct implicate în deciziile de comandă.
”Aceasta ar putea ajuta cu adevărat la reînvierea diplomației militare a Chinei. n cele din urmă, SUA ar putea avea pe cineva cu care ar dori cu adevărat să discute”, a spus analistul de apărare cu sediul la Singapore Alexander Neill, un coleg asociat la Pacific Forum, un institut de cercetare în politici externe din Honolulu.
Liu este, de asemenea, unul dintre puținii lideri militari chinezi recenți cu experiență în luptă, având participat la lupte intense de frontieră cu trupele vietnameze în 1986 - parte a anilor de încăierări care au urmat invaziei Beijingului în nordul Vietnamului în 1979, conform relatărilor media chineze.
Diplomația de apărare este considerată de diplomați și analiști drept o parte importantă a eforturilor lui Xi de a moderniza armata chineză, astfel încât aceasta să poată susține interesele internaționale în creștere ale Chinei.
Pentru a atinge obiectivul lui Xi de a deveni puterea dominantă la nivel mondial, navele și avioanele Chinei vor avea nevoie de un acces mai mare la porturi și baze internaționale.
Înlăturarea a doi miniștri de rang înalt într-o succesiune atât de rapidă ”subliniază limitarea severă a guvernării de tip unipersonal a lui Xi, El a dat prioritate loialității în fața competenței și onestității atunci când a ales pe cine să pună la putere. Uitați-vă cum s-au dovedit?”, a declarat Willy Lam, cercetător asociat la Jamestown Foundation.
Xi a făcut combaterea corupției o prioritate, în special în cadrul armatei, încă de la preluarea președinției. Apărătorii săi susțin că centralizarea puterii este necesară pentru ca China să navigheze cu succes prin tensiunile globale.
Qin a fost numit ministru de externe în decembrie 2022, iar Li a devenit ministru al apărării în martie. Agenția de știri de stat Xinhua a raportat în octombrie 2022 că Xi a decis numirea acestor miniștri de rang înalt după ce a intervievat personal toți candidații potențiali.
Conform celor trei persoane familiare cu situația, comandantul Forțelor Aeriene, Chang Dingqiu, urmează să preia funcția de șef al Departamentului pentru Statul Major Interarme, înlocuindu-l pe Liu.
Citește și: SUA trebuie să fie pregătite pentru războaie simultane cu China şi Rusia - raport
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News