Un video arată cum "se curăţă" creierul nostru în timp ce dormim

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Pe timpul nopţii, creierul nostru activează un adevărat "ciclu de spălare" prin care se curăţă şi se autoreglează pentru o nouă zi. O echipă de neurologi din SUA a creat un videoclip care arată acest proces de pulsație nocturnă în acțiune, iar imaginile sunt fascinante.

Publicitate

Neurologii au arătat procesul prin care creierul nostru se curăță în timp ce dormim, pentru a elimina toxinele și pentru a se menține sănătos și pe deplin funcțional. Un nou studiu arată că lichidul cefalorahidian (LCR) curge în valuri peste creier, pulsând ritmic în timp ce dormim. În același timp, spală și toxinele care nu ar trebui să se acumuleze. Acest studiu a fost publicat în revista Science şi explicat în The Brink. Echipa de cercetare susține că descoperirile ar putea ajuta la studierea diferitelor tulburări neurologice și psihologice, în special a celor asociate cu tipare de somn perturbat. „Abia recent am aflat că există o activitate a undelor electrice în neuroni. Dar, până acum, nu ne dăduserăm seama că există de fapt unde și în LCR”, spune cercetătorul în neuroștiințe Laura Lewis, de la Universitatea din Boston.

Iată şi exemplificarea grafică:

Youtube video image

Importanța LCR

Studii anterioare au sugerat că LCR este important pentru eliminarea deșeurilor din creier, dar până acum oamenii de știință nu știau despre această acțiune pulsatorie și nici nu au putut să o observe. În combinație cu activitatea cerebrală cu unde lente, care are parțial rolul de a ne fixa amintirile, și cu scăderea fluxului sanguin care are loc în timpul somnului, aceste unde LCR par să elimine proteinele inutile și alte deșeuri redundante. Datorită muncii oamenilor de știință, este posibil, mai nou, să se știe dacă cineva doarme sau nu. Acest lucru poate fi realizat prin simpla analiză a modelelor LCR într-o scanare a creierului. „Este un efect pur și simplu dramatic. Pulsația LCR a fost ceva ce nu știam că se întâmplă deloc. Acum, putem doar să ne uităm la o regiune a creierului și să obținem imediat o citire a stării în care se află cineva”, explică Lewis.

Cum a decurs studiul

În scopul realizării studiului, 13 subiecți cu vârste cuprinse între 23 și 33 de ani au fost monitorizați în timp ce dormeau în timpul unei scanări RMN, scrie incredibilia.ro. Ca o curiozitate, în timpul somnului fără mișcări oculare rapide, sângele bogat în oxigen (roșu) iese din creier chiar înainte ca un val de lichid cefalorahidian (albastru) să intre dintr-o parte inferioară numită al patrulea ventricul. Acel lichid cefalorahidian poate ajuta la eliminarea proteinelor dăunătoare din creier. Cercetările viitoare ar putea, de asemenea, să analizeze alte cazuri pentru a încerca să detecteze deteriorarea procesului pe măsură ce îmbătrânim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel