Folosind informații din interiorul rocilor de la suprafața Pământului, a fost reconstruită tectonica plăcilor planetei din ultimii 1.8 miliarde de ani.
Este pentru prima dată când înregistrările geologice ale Pământului au fost folosite în acest mod, privind atât de departe în timp. Acest lucru a permis cartografierea planetei în 40% din istoria sa, lucru pe care îl puteți vedea în animația de mai jos.
Lucrarea, condusă de Xianzhi Cao de la Ocean University din China, a fost publicată acum în revista cu acces deschis Geoscience Frontiers.
Cartografierea planetei noastre de-a lungul îndelungatei sale istorii creează un dans continental fascinant și o operă de artă naturală.
Totul începe cu harta lumii cunoscută de toată lumea. Apoi, India se mișcă rapid spre sud, urmată de părți din Asia de Sud-Est, în timp ce continentul antic Gondwana se formează în Emisfera Sudică.
Acum aproximativ 200 de milioane de ani, când dinozaurii pășeau pe Pământ, Gondwana s-a conectat cu America de Nord, Europa și Asia de Nord pentru a forma un mare supercontinent numit Pangea.
Apoi, reconstrucția continuă înapoi în timp. Pangea și Gondwana au fost, la rândul lor, formate din coliziunile mai vechi ale plăcilor. Pe măsură ce ne întoarcem în timp, apare un supercontinent mai vechi numit Rodinia.
Și nu se oprește aici. Rodinia, la rândul său, este formată prin descompunerea unui supercontinent și mai vechi numit Nuna, acum aproximativ 1.35 miliarde de ani.
Dintre planetele din sistemul solar, Pământul este unic prin faptul că are plăci tectonice. Suprafața sa stâncoasă este împărțită în fragmente (plăci) care se freacă una de cealaltă și formează munți sau se desprind și formează prăpăstii care sunt apoi umplute cu apă.
În afară de faptul că provoacă cutremure și vulcani, tectonica plăcilor împinge și roci din adâncurile Pământului spre înălțimile lanțurilor montane. Astfel, elemente care erau adânc sub pământ pot eroda de pe roci și pot ajunge în râuri și oceane. De acolo, organismele vii pot folosi aceste elemente.
Printre aceste elemente esențiale se numără fosforul, care formează structura moleculelor de ADN, și molibdenul, care este utilizat de organisme pentru a extrage azotul din atmosferă și a produce proteine și aminoacizi – blocuri fundamentale ale vieții.
Tectonica plăcilor expune de asemenea roci care reacționează cu dioxidul de carbon din atmosferă. Stocarea dioxidului de carbon în roci este principalul factor de control al climei Pământului pe perioade lungi de timp – mult, mult mai lungi decât schimbările climatice tumultuoase pentru care suntem responsabili astăzi.
Cartografierea plăcilor tectonice din trecutul planetei este prima etapă în construirea unui model digital complet al Pământului de-a lungul istoriei sale.
Un astfel de model ne va permite să testăm ipoteze despre trecutul Pământului. De exemplu, de ce clima Pământului a trecut prin fluctuații extreme - "Pământul ca un bulgăre de zăpadă" - sau de ce oxigenul s-a acumulat în atmosferă atunci când s-a întâmplat.
Într-adevăr, ne va permite să înțelegem mult mai bine feedback-ul dintre interiorul profund al planetei și sistemele de suprafață ale Pământului care susțin viața așa cum o cunoaștem, potrivit Sciencealert.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu