Un vierme vechi de 46.000 de ani, găsit în permafrostul siberian, a fost readus la viață. Ce este criptobioza, starea care poate dura la infinit

Un vierme vechi de 46.000 de ani, găsit în permafrostul siberian, a fost readus la viață. Ce este criptobioză, starea care poate dura la infinit / Foto: Pixabay
Un vierme vechi de 46.000 de ani, găsit în permafrostul siberian, a fost readus la viață. Ce este criptobioză, starea care poate dura la infinit / Foto: Pixabay

Un vierme vechi de 46.000 de ani găsit în permafrostul siberian a fost readus la viață și a început să aibă "pui".

Oamenii de știință au descoperit un vierme microscopic feminin care a fost blocat adânc în permafrostul siberian timp de 46.000 de ani, a raportat The Washington Post, potrivit Insider. Când l-au reînviat, viermele a început să aibă "pui" printr-un proces numit partenogeneză, care nu necesită un partener.

Potrivit unui comunicat de presă, viermele a petrecut mii de ani într-un tip de repaus numit criptobioză. În această stare, care poate dura aproape la infinit, toate procesele metabolice se întrerup, inclusiv "reproducția, dezvoltarea și repararea", a raportat Universitatea din Mānoa.

Într-un studiu publicat joi în jurnalul PLOS Genetics, oamenii de știință au raportat că după secvențierea genomului viermelui, oamenii de știință au spus că acesta aparține unei "specii nedescrise".

Este vorba despre o nouă specie de vierme



Anterior, nematozii Plectus murrayi și Tylenchus polyhypnus au fost reînviați din specimene de mușchi și erbar după câțiva zeci de ani, potrivit Live Science. Cu toate acestea, această nouă specie, pe care oamenii de știință au numit-o Panagrolaimus kolymaensis, a rămas latentă de zeci de mii de ani mai mult.

Holly Bik, biolog, a estimat că există milioane de specii de nematode care trăiesc în medii la fel de diverse precum tranșeele oceanice, tundra, deșerturi și soluri vulcanice. Oamenii de știință au descris până acum doar 5.000 de specii marine.

William Crow, un nematolog la Universitatea din Florida care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru sursa citată că acest vierme ar putea aparține unei specii despre care se credea că a dispărut în ultimii 50.000 de ani.

"Cu toate acestea, ar putea fi foarte bine un nematod frecvent pe care nimeni nu a apucat să-l descrie încă", a spus Crow.

Cum a supraviețuit viermele atât de mult timp



Faptul că viermele a supraviețuit în toți acești ani nu este un șoc pentru oamenii de știință, care știu de ani de zile că organismele microscopice, precum viermele studiat acum, își pot opri funcțiile biologice pentru a supraviețui chiar și în cele mai dure condiții, potrivit comunicatului de presă. 

"În totalitate, descoperirile noastre demonstrează că nematozii au dezvoltat mecanisme care le-au permis să suspende viața pe scară de timp geologică", se arată în lucrarea PLOS Genetics.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel