Un virus letal provoacă îngrijorări în India.
Un stat din sudul Indiei ia măsuri contracronometru pentru a controla un focar al virusului Nipah, după ce două persoane au murit din cauza bolii rare și adesea mortale, închizând școli și testând sute de oameni pentru a preveni răspândirea acestuia, scrie Reuters.
Ministrul șef al Kerala, Pinarayi Vijayan, a declarat că virusul a fost detectat în districtul Kozhikode, îndemnând locuitorii să fie precauți și să urmeze instrucțiunile de siguranță transmise de departamentul de sănătate.
Două persoane au murit din cauza virusului, a spus el într-o declarație, acesta fiind al patrulea focar din 2018.
"Nu ar trebui să ne fie frică, dar să ne confruntăm cu această situație cu prudență", a scris Vijayan pe rețelele de socializare.
Nipah este un virus zoonotic transmis de la animale la om, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, se poate transmite și prin alimente contaminate sau direct între oameni.
Infecția cu acest virus poate provoca boală ușoară până la severă, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Simptomele încep adesea cu o durere de cap și somnolență, dar se pot transforma rapid în comă, în doar câteva zile, spune CDC.
De asemenea, poate provoca sindrom respirator acut - în care plămânii nu pot primi suficient oxigen în organism - și encefalită fatală, o inflamație a creierului. Nu există vaccin, iar tratamentul se limitează la îngrijiri de susținere.
Până acum, în Kerala, peste 700 de persoane au fost identificate ca fiind contacte apropiate și sunt testate pentru virus, a declarat miercuri Ministrul sănătății al statului, Veena George.
Dintre aceștia, 77 sunt considerați "cu risc ridicat", a spus ea, adăugând că grupului i s-a cerut să rămână acasă pentru a le fi monitorizată sănătatea.
Autoritățile din Kozhikode au închis unele școli din district. Între timp, șapte sate au fost declarate "zone de izolare", a informat Reuters.
Kerala s-a confruntat cu o epidemie mortală a virusului Nipah în 2018, ucigând 17 persoane și provocând panică larg răspândită în stat. Peste 230 de persoane au fost testate în acea perioadă, în timp ce autoritățile s-au angajat într-o operațiune rigidă de urmărire a contactelor pentru a limita răspândirea acestuia. Printre morți se află o asistentă care trata pacienți la un spital din Kozhikode.
În anul următor, Kerala a pus sub supraveghere peste 300 de persoane, după ce un bărbat a fost diagnosticat cu virusul Nipah. Statul a avut un alt focar în 2021, atunci murind un băiat de 12 ani.
Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în timpul unui focar din 1998-1999 în Malaezia, unde aproape 300 de persoane au fost infectate și peste 100 au murit, potrivit CDC. Peste un milion de porci au fost eutanasiați pentru a opri răspândirea acestuia.
Virusul a fost numit după satul Kampung Sungai Nipah din Malaezia, unde crescătorii de porci au contractat boala. În timpul acelui focar, majoritatea infecțiilor umane au rezultat din contactul direct cu porcii bolnavi sau cu țesuturile contaminate ale acestora, potrivit OMS. Au existat focare ulterioare în India și Bangladesh, cu peste 600 de cazuri umane raportate între 1998 și 2015, a adăugat OMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci