Află în articol cum poate provoca un virus comun scleroză multiplă.
Cercetătorii din Suedia au găsit noi dovezi privind modul în care virusul Epstein-Barr poate declanșa scleroza multiplă sau poate determina evoluția acestei boli, scrie Ziarul de Iași.
Noul studiu arată că unele persoane au anticorpi împotriva virusului care atacă din greșeală o proteină din creier și măduva spinării.
Virusul Epstein-Barr (EBV) este un herpesvirus care infectează majoritatea oamenilor în copilărie și apoi rămâne în organism, de obicei fără a provoca careva simptome.
Este este unul dintre cei mai răspândiți viruși la om. Peste 90% din populația lumii este infectată cu EBV și poartă virusul toată viața ca o infecție latentă, de obicei asimptomatică.
Majoritatea oamenilor sunt infectați în copilărie, având puține simptome sau chiar niciunul, dar la adulții tineri, virusul provoacă adesea mononucleoză infecțioasă, cunoscută și sub numele de febră glandulară. Legătura dintre EBV și boala neurologică scleroza multiplă (SM) a fost descoperită cu mulți ani în urmă și de atunci cercetătorii au încercat să afle mai multe despre asta.
Tot mai multe dovezi, inclusiv două lucrări publicate anul trecut în prestigioasele reviste Science și Nature, sugerează că o infecție cu EBV precede apariția sclerozei multiple și că anticorpii împotriva virusului ar putea fi implicați. Cu toate acestea, mecanismele moleculare par să varieze de la un pacient la altul și rămân în mare parte necunoscute.
"Scleroza multiplă este o boală incredibil de complexă, dar studiul nostru oferă o piesă importantă în puzzle și ar putea explica de ce unii oameni dezvoltă boala", spune Olivia Thomas, cercetător postdoctoral la Departamentul de Neuroștiințe Clinice, la Karolinska, și prim autor comun al lucrării.
În cadrul acestui nou studiu, oamenii de știință au descoperit că anumiți anticorpi împotriva virusului Epstein-Barr, care în mod normal ar trebui să lupte împotriva infecției, pot viza în mod eronat creierul și măduva spinării și pot provoca leziuni.
Astfel, ei au descoperit că anticorpii care se leagă de o anumită proteină din virusul Epstein-Barr, EBNA1, se pot lega și de o proteină similară din creier și măduva spinării numită CRYAB, al cărei rol este de a preveni agregarea proteinelor în condiții de stres celular, cum ar fi inflamația.
Acești anticorpi cu reacții încrucișate, direcționați greșit, pot afecta sistemul nervos și pot provoca simptome severe la pacienții cu SM, inclusiv probleme de echilibru, mobilitate și oboseală. Anticorpii au fost prezenți la aproximativ 23% dintre pacienții cu SM și la 7% dintre persoanele de control.
"Acest lucru arată că, deși aceste răspunsuri ale anticorpilor nu sunt necesare pentru dezvoltarea bolii, ele pot fi implicate în boală la până la un sfert dintre pacienții cu SM", spune Olivia Thomas.
În plus, cercetătorii au descoperit că există probabil o reactivitate încrucișată similară între celulele T ale sistemului imunitar.
"Acum ne extindem cercetările pentru a investiga modul în care celulele T luptă împotriva infecției cu EBV și modul în care aceste celule imune pot afecta sistemul nervos în scleroza multiplă și pot contribui la progresia bolii", spune Mattias Bronge, cercetător afiliat la Departamentul de Neuroștiințe Clinice, la Institutul Karolinska, unul dintre autorii studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu