Un virus mortal ”extrem de patogen” tocmai a ajuns până în Antarctica. Oamenii de știință, îngrijorați de ritmul transmiterii gripei aviare

foto: Freepik
foto: Freepik

O formă mortală de gripă aviară a fost confirmată pentru prima dată pe continentul Antarcticii, au declarat oamenii de știință, reprezentând un potențial pericol pentru coloniile uriașe de pinguini din regiunea sudică, relatează Reuters.

„Această descoperire demonstrează pentru prima dată că virusul gripei aviare extrem de patogen a ajuns în Antarctica, în ciuda distanței și a barierele naturale care o separă de celelalte continente”, a declarat Consiliul Superior de Cercetare Științifică (CSIC) al Argentinei, duminică.

Prezența virusului a fost confirmată pe 24 februarie în mostre prelevate de la păsările de mare skua moarte, descoperite de oamenii de știință argentinieni în apropierea bazei antarctice Primavera, a adăugat CSIC.

Cazul confirmat pe peninsula Antarctică, survenit după cazuri pe insulele din apropiere, inclusiv printre pinguinii gentoo, evidențiază riscul la care sunt expuse coloniile din regiune în fața gripei aviare H5N1, care a decimat populațiile de păsări din întreaga lume în ultimele luni.

„Analizele au arătat în mod concludent că păsările au fost infectate cu subtipul H5 al gripei aviare și cel puțin una dintre păsările moarte conținea virusul gripei aviare extrem de patogen”, a precizat CSIC într-un comunicat.

Sute de mii de pinguini se adună în colonii dens populate pe continentul Antarctic și pe insulele din apropiere, ceea ce ar putea permite virusului mortal să se răspândească cu ușurință.

Datele de la Comitetul Științific pentru Cercetarea Antarcticii au arătat, de asemenea, un caz confirmat acum la baza de cercetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel