Informații importante din culisele pieței imobiliare, de la BNR, au fost dezvăluite pentru DCNews.
Prețul materialelor de construcții a explodat. ”Când vorbim despre prețuri, trebuie să avem în vedere două realități: una este prețul afișat, și la materiale de construcții, și la case, alta este prețul plătit. Prețul plătit uneori nu este declarat. Pentru antreprenorii imobiliari, rămâne prețul afișat pentru că le cade bine” a fost declarația făcută de consilierul guvernatorului BNR, pentru DC News.
Prețurile caselor și terenurilor nu intră în ”coșul de consum”, reflectat de inflație, ci în costul vieții. În acest moment, Adrian Vasilescu nu vede un pericol care să vină de pe piața imobiliară.
”Se ridică foarte multe case pe unde se găsesc terenuri libere, locuințe care nu au fost angajate, vândute. Multe sunt în negocieri, unele sunt oferte, care se fac din clipa în care a început proiectarea unui bloc, dar vin puțini la oferte, toți așteaptă să vadă ce se întâmplă, sunt atenți la calitatea construcției, calculele de rezistență, nu se reped să facă un contract.” a spus Adrian Vasilescu pentru DCNews. Conform acestuia, ”se anunță vremuri bune, așa arată prognozele oficiale”.
În același timp, consilierul guvernatorului BNR subliniază că ”nu am ajuns la un început de bulă măcar”, excluzând varianta imediată a unei crize. ”BNR nu monitorizează piața imobiliară, nu o are în gestiune, dar e atentă ce se întâmplă pe această piață cu un rol important. Eu, personal, nu văd, la această oră, un pericol care să vină de pe piața imobiliară. Poate că multe prețuri sunt exagerate, dar, repet, se lucrează cu două prețuri, prețul afișat și prețul plătit, e o diferență între ele” a explicat Adrian Vasilescu.
El a amintit că după criza din 2008, ”în media românească a început să se vorbească despre milioane de familii care s-au mutat în case noi, împrumutându-se la bănci, și de aici s-au creat bula și criza. Un neadevăr stupefiant. Când s-au făcut calculele, toate casele noi cumpărate în anii crizei au totalizat 430.000 cumpărate pe credite bancare”. ”Necesarul, la ora asta, de locuințe în România, e de peste un milion” a punctat, în acest context, Adrian Vasilescu. El a adăugat că ”nu sunt bani pentru a le cumpăra, nu suntem în America aici”.
Vezi mai mult în video - Interviu cu Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu