Una din trei femei din România are probleme de infertilitate, atenţionează Alexandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie de la Spitalul Cantacuzino.
În România nu există un protocol stabilit în privinţa diagnosticării şi tratării infertilităţii, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu recunoaşte infertilitatea ca fiind o afecţiune şi nu decontează costurile pentru tratament, cuplurile fiind nevoite să cheltuiască sume exorbitante pentru a avea un copil, a mai subliniat dr. Dumitrescu.
„Cel mai important pas pentru dezvoltarea problemelor de infertilitate este diagnosticarea afecţiunii şi aplicarea apoi a unei protocol personalizat de tratament. Din păcate, noi medicii observăm în cabinet cum foarte multe cupluri, peste 55%, vin după o abordare greşită a afecţiunii şi după ce au pierdut deja timp preţios. Dintre aceste cupluri, 60% rămân fără ovocite din cauza amânării tratamentului corect, iar celelalte 40% urmează tratamente de stimulare nepotrivite” a explicat dr. Alexandra Dumitrescu. Medicul a subliniat că, înainte de a face un copil ar trebui ca ambii parteneri să vină la medic, un element important fiind vârsta femeii.
„Orice evaluare începe cu o spermogramă. Urmează apoi teste pentru depistarea infecţiilor la ambii parteneri, examen clinic genital, eliminarea prin analize şi istoric medical a altor boli precum diabetul şi afecţiunile tiroidiene, evaluarea stării uterului plus trompelor, a ovulaţiei, analize hormonale, teste genetice pentru ambii parteneri”, a explicat dr. Dumitrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News