Hannah Goslar, victimă a lagărului de concentrare Bergen-Belsen în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit în 28 octombrie 2022.
Publicitate
Hannah Goslar, una dintre cele mai bune prietene ale Annei Frank, care, ca şi ea, a fost închisă în lagărul de concentrare nazist Bergen-Belsen în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit vineri, la vârsta de 93 de ani, a anunţat Fundaţia Anne Frank din Ţările de Jos, potrivit Agerpres. "Spre imensa noastră tristeţe, Hannah Pick-Goslar a încetat din viaţă la 28 octombrie, la vârsta de 93 de ani", a transmis Fundaţia Anne Frank pe site-ul său.
"Hannah, sau Hanneli, aşa cum îi spunea Anne în jurnalul său, a fost una dintre cele mai bune prietene ale Annei Frank, se cunoşteau de la grădiniţă", a precizat fundaţia dedicată conservării Casei Anne Frank din Amsterdam. Decedată în urma tifosului la vârsta de 15 ani, în lagărul Bergen-Belsen, tânăra evreică Anne Frank a ajuns cunoscută în întreaga lume datorită jurnalului său scris între anii 1942 şi 1944.
Familia Hannei Goslar, născută în 1928, a fugit din Germania nazistă în 1933 şi s-a stabilit la Amsterdam, unde Hannah a cunoscut-o pe Anne la şcoală. Cele două fete au pierdut legătura în 1942, când familia Frank s-a refugiat într-un apartament clandestin pentru a scăpa de nazişti. În iunie 1943, Hannah Goslar şi familia sa au fost arestaţi de Gestapo, iar în 1944 au fost deportaţi la Bergen-Belsen. Acolo, ea a întâlnit-o din nou pe Anne Frank, în februarie 1945, chiar înainte ca aceasta să moară.
Hannah Goslar a supravieţuit războiului şi a emigrat la Ierusalim, unde s-a căsătorit cu Walter Pinchas-Pick. În urma cuplului au rămas trei copii, unsprezece nepoţi şi peste douăzeci de strănepoţi. "Hannah Pick-Goslar a însemnat foarte mult pentru Fundaţia Anne Frank, întotdeauna am putut conta pe ea", a declarat fundaţia. "Ultima dată când Hannah a vizitat Casa Anne Frank a fost în octombrie 2012", pentru o expoziţie în cadrul căreia au fost expuse fotografii cu Hannah şi Anne împreună.
Hannah Goslar şi-a povestit amintirile cu prietena ei într-o carte intitulată "My Friend Anne Frank", publicată în limba engleză în 1997 şi scrisă de Alison Leslie Gold, o specialistă în Holocaust.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu