Parlamentul European a aprobat directiva care urmărește creșterea prezenței femeilor în funcțiile de vârf ale companiilor listate la bursă.
În termen de trei ani și jumătate, toate companiile europene listate vor trebui să aibă cel puțin 33% femei în consiliile lor de administrație. Este ceea ce prevede directiva UE care a fost votată definitiv de Parlamentul European și care urmărește creșterea prezenței femeilor în funcții de vârf,potrivit Europa Today.
Potrivit textului, până la sfârșitul lunii iunie 2026, 40% din posturile de director neexecutiv și 33% din toate posturile de director vor trebui ocupate de sexul subreprezentat. Astăzi, media europeană este de 30,6%, dar există divergențe puternice între statele membre: aceasta trece de la 45,3% în Franța la 8,5% în Cipru, conform datelor din 2021.
”Meritul va rămâne principalul criteriu pe parcursul procedurilor de selecție, care, conform noii legislații, trebuie să fie transparente. Societățile cotate la bursă vor trebui să furnizeze anual autorităților și informații despre reprezentarea de gen în consiliile lor de administrație, dacă obiectivele nu au fost atinse, vor trebui să explice cum intenţionează să le realizeze. Aceste informaţii vor fi publicate pe site-urile companiilor pentru a fi uşor accesibile”, se arată într-o notă. Întreprinderile mici și mijlocii cu mai puțin de 250 de angajați sunt excluse din domeniul de aplicare al directivei.
Potrivit directivei, țările UE trebuie să implementeze sancțiuni eficiente, disuasive și proporționale, cum ar fi amenzi, pentru acele companii care nu urmează proceduri de nominalizare deschise și transparente. Organele judiciare ar trebui să aibă puterea de a dizolva consiliile de administrație alese ale companiei în cazul în care acestea încalcă principiile directivei.
”După 10 ani de la propunerea Comisiei Europene, vom avea acum o lege europeană privind egalitatea de gen în consiliile de conducere ale companiilor. S-a spart plafonul de sticlă care împiedica femeile să acceseze funcții de vârf în companii. Este un moment într-adevăr istoric și emoționant”, a scris președintele executiv al UE, Ursula von der Leyen, pe Twitter.
Odată cu aprobarea oficială a acordului de către Parlament și Consiliu, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor trebui să transpună legislația în termen de doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News