Unde a fost văzută din nou cârtița aurie, animalul despre care se credea că a dispărut de aproape 100 de ani

foto: Kruger National Park
foto: Kruger National Park

Cercetătorii credeau că a dispărut definitiv din lanțul trofic. Iată că, mai nou, cârtița aurie și-a făcut apariția după 87 de ani.

Publicitate

Urme ale "cârtiței aurii," un mic animal orb cu blană iridescentă și un auz foarte dezvoltat, au fost identificate pentru prima dată în Africa de Sud după o perioadă de 87 de ani în care nu s-a mai știut nimic despre această specie, potrivit barrons.com.

Cercetătorii de la un ONG local și de la Universitatea din Pretoria, care au căutat acest mamifer încă din 2021, au anunțat într-un comunicat la sfârșitul lunii noiembrie 2023 că au identificat două exemplare ale cârtiței aurii în apropierea unor plaje lângă micul oraș portuar Porth Nolloth din nord-vestul țării.

Această specie, cunoscută pentru abilitatea sa de a "înota" în nisip, fusese văzută ultima dată în anul 1936, conform înregistrărilor cercetătorilor.

Misiunea specialiștilor în conservare și a geneticienilor a fost o provocare: "Am cercetat un habitat de aproape 18 kilometri, săpat în dune, în fiecare zi," a dezvăluit Esther Matthew, coordonatoarea pe teren din partea ONG-ului sud-african Endangered Wildlife Trust (EWT).

Scumpă la vedere

Cunoscută științific sub numele de "cârtița aurie De Winton" (Cryptochlorys wintoni), acest animal trăiește în mod obișnuit în habitate greu accesibile oamenilor. Auzul său fin, care îi permite să detecteze mișcările de pe sol prin vibrații, l-a ajutat probabil să evite echipele de căutare.

"Este foarte greu să găseşti o cârtiţă aurie, pentru că tunelul pe care îl sapă înotând prin nisip se prăbuşeşte în urma sa. Nu lasă, astfel, nicio urmă", a explicat Esther Matthew.

Cercetătorii au folosit ADN din mediul înconjurător pentru a detecta prezența cârtiței, colectând mostre genetice pe care le lasă prin diverse mijloace, cum ar fi celulele de piele, părul și secrețiile corporale.

De asemenea, oamenii de știință au reușit să localizeze cele două cârtițe aurii cu ajutorul unui câine dresat. "A fost ca într-un roman polițist," a declarat Esther Matthew atunci când a descris operațiunea de identificare a acestor animale rare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel