Unde a prins-o cutremurul pe Maia Sandu. Reacția președintelui Republicii Moldova - Video în articol

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Află în articol unde a prins-o cutremurul pe Maia Sandu. 

Citește și articolul - Cutremur puternic în România. S-a simțit și în București. Cititor DC News din Iași: Copiii s-au speriat

Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a fost surprinsă de cutremurul petrecut luni în România, chiar în timpul unui interviu la un post de televiziune. 

Maia Sandu era prezentă în platoul postului de televiziune Moldova1. Conform imaginilor, președinta statului moldovean și-a păstrat calmul, deși s-a putut vedea, în primele secunde, că este surprinsă de ce se întâmplă. Însa și-a continuat dialogul cu moderatorul, fiind un interviu în limba rusă.

Pe imagini se mai poate observa cum studioul a fost clar zguduit de seismul de la ora locală 17.40 cu magnitudinea 5,2 (revizuită la 5,4, n.red.). ”Dumnezeule, se întâmplă ceva interesant aici”, a zis prezentatoarea televiziunii publice Moldova 1. ”O premieră live, un cutremur”. ”Da, aşa se pare”, a replicat Maia Sandu, convenind cu prezentatoarea că interviul a avut un ”final neobişnuit”, conform Agerpres.

Cutremurul, cu epicentrul în zona seismică Vrancea din România, a fost resimţit şi în Republica Moldova şi sudul Ucrainei, dar fără a provoca pagube, notează Reuters.

Video

Citește și - Cutremurul din această după-amiază, cel mai mare din 2024. Ce spune seismologul Mihai Diaconescu despre zona Vrancea

Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a vorbit despre cutremurul produs luni după-amiaza, la ora locală 17:40, în judeţul Buzău, care a avut o magnitudine de 5,4, fiind astfel cel mai puternic cutremur produs în România în anul 2024.

"Un cutremur, ca toate celelalte, deci nu se remarcă prin absolut nimic față de celelalte cutremure. Magnitudinea este un pic mai mare, 5,4 - magnitudine Richter, 5,2 - magnitudine de moment. Există încă o discuție privind adâncimea, durează cam 3-4 ore până când se stabilizează acești parametri. Observatoare seismologice se citesc pe măsură ce informațiile de la ele vin.

Întâi vin informații de la observatoarele seismologice din apropierea epicentrului și pe urmă vin cele de la distanțe mult mai mari, cu câte mai multe observatoare seismice iei în calcul, cu atât rezoluția este mai bună. (...) Există întâi undele prime, care se deplasează cu viteza cea mai mare și le resimțim cu oscilații în plan vertical. Imediat după aceste unde apar undele S, care au mișcarea de forfecare orizontală, aia ne dărâmă pe noi", a zis seismologul Mihai Diaconescu la Antena 3 CNN. Citește continuarea aici!

Constantin Ionescu (INFP): Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea

Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) Și Constantin Ionescu a vorbit despre cutremurul de astăzi, ca făcând parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea.

"Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum", a spus Constantin Ionescu pentru Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel