Unde este inima Reginei Maria. Dorinţa din testament a suveranei nu a fost respectată

foto Agerpres
foto Agerpres

Jurnalistul Cătălin Oprişan a explicat unde se află inima Reginei Maria în acest moment.

"Regina Maria, prin testament, a vrut ca inima să îi rămână la Bran. Când a venit războiul, al Doilea Război Mondial, fiica ei, principesa Ileana, s-a urcat pe vapor, s-a dus la Balcic şi a adus inima reginei la Bran. A stat puţin la Bran, după care a fost mutată la Vama Bran, într-o criptă de piatră, în perete, vreo 20 de ani. 

A venit directorul Muzeului Bran, un domn care trăieşte şi azi, domnul Hajdeu, şi a fost desfăcută cu ranga inima reginei Maria. Cutiile au fost sparte, etc. Cutia în care a fost inima reginei Maria a fost făcută cadou de femei din România, făcută din argint. Ulterior, a fost dusă la Muzeul de Istorie într-o cutie de plastic, într-o casoletă, cum zic femeile din piaţă. 

După care, cred că de vreo 5 ani de zile, odihneşte în camera de aur a castelului Pelişor, unde dumneai s-a şi stins. Pe hârtie, acolo s-a stins. Pe nehârtie, s-a stins la Balcic, acolo a fost sufletul dumneai tot timpul. Şi, practic, nu îi respectăm nimic. 

Ai o regină puternică care, prin dorinţă testamentară, îşi leagă inima de castelul Bran şi tu i-o duci la Pelişor...", a spus Cătălin Oprişan, jurnalist, la Un Podcast, moderat de Geanina Iacob. 

Regina Maria a României, pe numele său complet Maria Alexandra Victoria, a fost o personalitate remarcabilă în istoria României și a Europei. Ea s-a născut la 29 octombrie 1875 la Eastwell Park, în Anglia, și a decedat la 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor din Sinaia, România. A fost soția regelui Ferdinand I al României și regină a României între anii 1914 și 1927.

Printre cele mai notabile realizări ale Reginei Maria se numără eforturile sale de a sprijini eforturile de război ale României în timpul Primului Război Mondial. Ea a fost activ implicată în îngrijirea răniților, promovarea carităților și acordarea sprijinului moral soldaților români. De asemenea, a promovat cauza României pe plan internațional și a contribuit la reprezentarea țării în cercurile diplomatice.

Regina Maria a fost o scriitoare talentată și a scris mai multe cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt jurnalele și corespondența ei. Aceste lucrări au oferit o perspectivă valoroasă asupra evenimentelor istorice și a vieții de la curtea regală a României.

De asemenea, Regina Maria a fost interesată de artă, literatură și arhitectură, contribuind la promovarea culturii românești și la dezvoltarea patrimoniului artistic și arhitectural al țării.

După moartea regelui Ferdinand I în 1927, Regina Maria și-a continuat activitatea publică și caritabilă, dar într-o măsură mai redusă. A decedat în 1938 și a fost înmormântată la Curtea de Argeș, în România, alături de soțul său, regele Ferdinand I, și de alți membri ai familiei regale.

Regina Maria a lăsat în urmă un puternic impact asupra istoriei României, fiind admirată și iubită de popor pentru devotamentul său față de țară și pentru contribuția sa la binele națiunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel