Unde greșește poporul român. Testul pe care trebuie să-l treacă. Istoricul Ioan-Aurel Pop: Atunci România va merge bine...

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit despre testul pe care țara noastră trebuie să-l treacă pentru a merge bine înainte.

Întrebat de Ionuț Vulpescu, moderatorul podcastului Avangarda, ce înseamnă "ce îți doresc eu ție, dulce Românie", în viziunea sa, Ioan-aurel Pop a spus:

"Înseamnă în primul rând să muncim cu toții - că de la muncă am plecat - ca țara asta să mai dăinuiască încă nu știu cât. Dar noi am făcut-o. Și vorba lui Delavrancea, în "Apus de soare", nu-i a noastră! Noi o pregătim pentru urmașii noștri. Mulți vor spune: "Domnule profesor, uitați-vă ce s-a întâmplat pe Pământ, se strică Planeta toată. Degeaba muncim noi pentru bucățica...” Nu e adevărat... Noi trebuie să muncim pentru bucata asta a noastră pe care am moștenit-o. N-au făcut-o alții. De ce? E un lucru foarte simplu!

Toate popoarele au nevoie de un adăpost al lor și adăpostul nostru se numește România. Eminescu, când a zis: "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, / Țara mea de glorii, țara mea de dor”, să zicem că a spus-o în spirit romantic întârziat, după modelul lui Herder care se minuna de cântecele și basmele popoarelor. Dar când iei mai în amănunt să vezi ce a spus Eminescu, constați că e foarte actual.

O putem spune în alte cuvinte. Iubirea de țară nu e o rușine. Iubirea de țară e un atribut al popoarelor civilizate. Toți cetățenii unei țări trebuie să o iubească și, iubind-o, vor iubi și alte țări. Și, atunci, după părerea mea, România va merge bine."

Vezi și:  "Am dobândit un sentiment de slugă". Cum se explică veșnicul complex de inferioritate al românilor. Istoricul Ioan-Aurel Pop: Austriecii, ungurii au sentimente de stăpâni în continuare 

Youtube video image

Despre Ioan-Aurel Pop

Invitatul e un intelectual pe care fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, îl prețuiește foarte mult și care atunci când a deschis acest proiect, a avut încredere și bucurie să fie prima voce care răsună de la microfonul podcastului.

Invitatul ediției aniversare și speciale de Crăciun e profesor, părinte și prieten, și a educat generații întregi știind că istoria s-a scris și se scrie pe măsură ce o trăim. Nu e alergic la politică, dar pentru domnia sa, politica înseamnă lupta pentru putere, or marea sa pasiune a fost lupta pentru cunoaștere. Nu se supără că unii asumă că ar fi naționalist și conservator, câtă vreme a fi naționalist înseamnă a iubi țara, și a fi conservator presupune a proteja tradițiile.

Specialist în Evul Mediu, și totuși, unul dintre cei mai buni moderniști pe care îi cunoaștem. Nimeni nu unește în povești lumea veche și lumea nouă mai bine decât o face Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Iar duminică, în ajun de Crăciun, la aniversarea a doi ani ai podcastului Avangarda, publicul va asculta un dialog despre manierele, credințele și istoria unei Românii declinată prin toate timpurile istoriei: trecut, prezent și viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel