Chirieac, ipoteză teribilă după tragedia din Franța. Unde și când va fi următorul atentat?

Cum se va schimba viața europenilor după masacrul de la Charlie Hebdo? Care sunt implicațiile pe termen lung și riscurile pentru oamenii obișnuiți? Ce impact  va avea radicalizarea mulțimilor, marginalizate, de o parte, speriate, de cealaltă?

 

 

 

Analistul Bogdan Chirieac a lansat câteva ipoteze după tragedia din Franța, privite prin prisma evoluțiilor după atentatele de la 11 septembrie, din SUA.

Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac pentru DCNews:

Unde și când va fi următorul atentat?

Măcelul de la redacția ziarului Charlie Hebdo ar putea să aibă pentru Europa impactul pe care 11 septembrie l-a avut asupra Americii și, imediat după aceea, asupra tuturor.

Puțină lume mai știe astăzi că, după ce avioanele de pasageri, pline cu civili nevinovați, au fost prăbușite asupra Turnurilor Gemene și a Pentagonului, viața noastră s-a schimbat fundamental. Și nu în bine. De atunci, în numele securității naționale a statelor s-au săvârșit breșe adânci în democrație. De atunci, nu mai există viață personală decât cu voia serviciilor și a agențiilor statale, totul este înregistrat, fișat, analizat și monitorizat. Din acest punct de vedere, atentatele de la 11 septembrie au reușit acolo unde criminalii se așteptau foarte puțin: în esența libertății și a drepturilor fundamentale ale omului din lumea democratică.

În Europa, în ultimul deceniu, am avut atentatele răsunătoare de la metroul din Londra și de la Gara Centrală din Madrid. De fiecare dată, "bătrânul continent" a făcut față urii. Musulmanii, aflați în număr foarte ridicat în Europa, nu au fost decât în mică măsură stigmatizați din cauza acțiunilor unor demenți. Lucrurile însă nu au mers spre bine. David Cameron, Angela Merkel sau Nicholas Sarkozy au anunțat, pe rând, eșecul multiculturalismului.

Atentatul de la Paris riscă să provoace o falie adâncă între lumea creștină și cea musulmană, cu posibilitatea de propagare de-a lungul și de-a latul continentului. Mai multe moschei din regiunea pariziană au fost atacate cu cocteiluri Molotov, a doua zi după atentat. Charb, faimosul desenator și director al publicației Charlie Hebdo, spunea că "islamul provoacă frică", iar ei luptă, prin munca lor, tocmai să-i bagatelizeze pe extremiști. Într-o lume aflată într-o profundă criză economică, radicalizarea se poate produce. În Franța trăiesc circa șase milioane de musulmani. Extremiști sau predispuși extremismului sunt, probabil, câteva sute. Și asta judecând după numărul de cetățeni francezi care s-au alăturat Jihadului declanșat de Statul Islamic în Siria și Irak. E suficient însă pentru o mișcare de masă în Franța și alte state europene.

Instituțiile publice sau aeroporturile sunt mai ușor de apărat. Școlile, spitalele, magazinele, stațiile de metrou sau de tren, vaporașele de pe Sena sau de pe Tamisa sunt practic imposibil de protejat. Fundamentaliștii islamici în Europa au aflat ce poți face cu o pușcă și ce impact mediatic poți avea. De partea cealaltă, frica, în primul rând, nu va discerne deosebirea, esențială altminteri, dintre musulmani și extremiști, care, de altfel, nu au nimic a face cu religia, ci cu asasinatul.

Unde și când va avea loc următorul atentat? Din acest moment, în orice stat european, oricând va ajunge o armă pe mâna unui dement ce-și justifică acțiunile prin prismă religioasă. În Europa există riscul ca rejecția lumii musulmane în ansamblul său să devină o chestiune atât de pregnantă, încât partidele politice își vor face platformă și vor obține zeci de milioane de voturi pe seama lor. După Paris, Europa se va schimba fundamental, prin influențarea mentalului colectiv. Și nu în bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel