De multe ori întânim în drumul nostru copii care ne cer bani sau ceva de mâncare. Cine sunt acești copii? Proiectul „Unde începe cerşetoria, se sfârşeşte copilăria” a realizat profilul lor. Informaţiile vor fi folosite împreună cu alte studii de cercetare drept suport pentru dezvoltarea unui program strategic de prevenire şi combatere a traficului de minori.
Principalele cauze/motive pentru care unii copii cerşesc: sărăcia a fost indicată ca principalul factor declanşator al deciziei de a cerşi (85,4%), urmata de influenţa negativă a familiei acestor copii, fie prin lipsa de supraveghere a acestora (52,1%), fie prin faptul că minorii adoptă un comportament arătat de familie sau chiar fac asta la cererea familiei; 28,1% dintre opinii au fost în favoarea ideii că minorii care cerşesc vor în felul acesta să câştige uşor bani; lipsa de implicare a şcolii (14,6%) sau a autorităţilor locale (18,8%) a mai fost invocata ca factor ce favorizează fenomenul cerşetoriei în rândul minorilor.
Beneficiarii câştigurilor obţinute de minori din cerşetorie: 51,6% dintre cei chestionaţi cred că principalii beneficiari ai banilor câştigaţi în acest fel de copii sunt părinţii, iar 38,7% consideră că beneficiarii sunt persoanele străine care îi controlează pe minori şi ii forteaza să cerşească, numai 17,7% apreciază că minorii aleg singuri să ofere diferite prestaţii simple pentru a obţine nişte bani; in acord cu aceste răspunsuri.
Mediul din care provin minorii cerşetori: 67,7% familii cu dificultăți materiale; 18,3% familii în care se consumă frecvent alcool; 5,4% familii în care se manifestă violență domestica; 4,3% familii obișnuite, dar care nu se ocupă de copii; 3,2% familii în care a survenit divorțul / separarea părinților; 1,1% centre de plasament.
Riscurile percepute de copii din practicarea cerşetoriei: elevii chestionaţi au admis că unui copil care cerşeşte i se poate întampla să fie traficat în afara ţării şi exploatat (62,8%), să fie ameninţat şi lovit (57,9%), să fie îndepărtat de familia lui (57,3%), să abandoneze şcoala (56,3%), să fie mutilat fizic (35,8%)
Motivele practicării cerşetoriei de către minori: i-au fortat părinţii (77,2%) sau alte persoane străine (55,6%); nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei (47,1%), părinţii acestor copii sunt divorţaţi şi nu îi mai supraveghează (16,8%), pentru a câştiga bani într-un mod autonom (17%), imită alţi copii pe care i-au văzut cerşind (11,7%)
Măsurile propuse de autorităţi pentru contracararea acestui fenomen: 25,3% sprijin acordat familiilor sărace; 22,1% sancționarea părinților care nu se ocupă de copii; 21,1% îmbunătățirea legislației; 12,6% scoaterea copiilor din mediile familiale violențe; 11,6% sporirea măsurilor pentru a încuraja dreptul copilului la educație; 7,4% altă măsură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News