Unde îți poți petrece Ziua Culturii Naționale? Evenimente de neratat în București

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

În perioada 14-23 ianuarie, Bucureștiul devine un adevărat centru al evenimentelor culturale, oferind publicului expoziții, ateliere, spectacole și dezbateri organizate de cele mai importante instituții culturale ale orașului.

  • Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR)

MNLR propune un program diversificat pentru iubitorii de literatură și artă, punând accent pe opera lui Mihai Eminescu.

Pe 15 ianuarie, vizitarea expoziției de bază a MNLR (strada Nicolae Crețulescu 8), precum și a Caselor memoriale ale MNLR este gratuită.

Între orele 11,00 și 13,00 la Ceainăria MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc atelierul "Eminescu în benzi desenate", coordonat de Mihai Grăjdeanu.

Între orele 10,00 și 12,00, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125) poate fi admirată expoziția foto-documentară "Identitate românească/identitate europeană".

Între orele 14,00 și 15,30, în mansarda MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc dezbaterea "G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu", eveniment realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie și Teorie literară "G. Călinescu" al Academiei Române.

În aceeași zi, de la ora 16,00 la ora 18,00, la sediul MNLR se va derula "Gala tinerilor scriitori /Cartea de poezie a anului 2024".

De la ora 17,00 la ora 18,00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" (Calea Victoriei nr. 88) va avea loc o "Serată eminesciană". Interpretează Arlinda Morava și Claudiu Bleonț. Acompaniază la pian Adriana Alexandru.

  • Biblioteca Metropolitană București

Cele 29 de filiale ale Bibilotecii Metropolitane București găzduiesc evenimente sub tema „Traseul literaturii vii”.

Astfel, de la ora 17,30, artiștii proiectului "Opera la bibliotecă" vor susține un spectacol extraordinar dedicat Zilei Culturii. Soliștii vor interpreta pagini de mare popularitate ale unor creatori români precum: Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Șerban Nichifor, Sabin Pautza, Gherase Dendrino, Marcel Dragomir, în Sala Auditorium, Sediul Central (strada Tache Ionescu nr. 4).

În filialele BMB se vor desfășura expoziții de carte și pictură dedicate lui Mihai Eminescu, o dezbatere privind opera sa (în cadrul Cenaclului Literar AntiM), ateliere de lectură, minirecital de poezie, atelier de scriere caligrafică (cu texte din opera lui Eminescu), expoziție cu desene în armonie cu versurile poetului Eminescu, sesiune de lectură și multe altele.

  • Muzeul Municipiului București

Cu o agendă culturală impresionantă, muzeul aduce în prim-plan recitaluri, expoziții și evenimente pentru copii.

Astfel, marți, 14 ianuarie, de la ora 18,00, Casa Memorială Dinu Lipatti (bd. Lascăr Catargiu 12) va găzdui recitalul cameral "Poemele chitarei", dedicat poetului Mihai Eminescu.

Miercuri, între orele 19,00 - 21,30, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra are loc vernisajul expoziției "București: Hărți în mișcare".

Joi, de la ora 19,00, la Casa Memorială Dinu Lipatti va avea loc un recitalul vioară - pian, susținut de violonistul Mihai Mangîr, laureat cu marele premiu al Concursului Internațional Remember Enescu (2023) și de pianista Verona Maier. Mihai Mangîr va cânta pe vioara Paul Kohl, care i-a aparținut maestrului George Enescu.

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Casa Dinu Lipatti și sâmbătă, de la ora 18,00, când va găzdui recitalul organizat în parteneriat cu Asociația Sonus Animae. De asemenea, joi, 23 ianuarie, de la ora 18,30, va avea loc recitalul organizat în parteneriat cu aceeași asociație - "Bentoiu & Enescu - Muzica românească în context european", cu Irina Nanushi - vioară și Elena Anca - pian.

Duminică, de la ora 11,00, Muzeul Vârstelor - Casa Filipescu Cesianu găzduiește atelierul pentru copii dedicat descoperirii lumii bucureștene în care a trăit Mihai Eminescu. Atelierul este susținut de scriitoarea Miruna Lepuș și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Copiii vor urmări traseele, viața și creația celui mai mare poet și jurnalist român în București, de la primul popas la 16 ani la perioada în care a lucrat la ziarul "Timpul" și la ultima ședere în Capitală.

Luni, 20 ianuarie, de la ora 18,00, la Palatul Suțu (bd. Ion C. Brătianu, nr 2), se va desfășura spectacolul "Eminescu, forever", susținut de soprana Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana Alexandru, cu participarea actriței Theodora Stanciu. Invitat special: interpretul Iosif Preda. Repertoriul va fi alcătuit din melodii de muzică balcanică, romanțe, arii celebre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel