Prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rector al Universității Dunărea de Jos din Galați, a vorbit despre o parte dintre problemele pe care le întâmpină mediul universitar din România.
Lucian Georgescu a ținut să vină cu o serie de precizări în urma declarațiile senatorului Robert Cazanciuc, care, într-o intervenție anterioară, arăta că examenul la Facultatea de Drept consta în verificarea cunoștințelor legate și de cultura generală: mitologia greacă, istoria Franței, romanul englez.
”Astăzi facem selecția prin examene grilă”, a adăugat Cazanciuc, subliniind faptul că, de teama contestațiilor, universităților le este teamă să mai evalueze studenți prin întrebări care să necesite un răspuns de tip ”deschis”.
În replică, rectorul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Georgescu, a declarat că o examinare de tipul celei invocate de către Robert Cazanciuc ar duce la închiderea sistemului de învățământ superior.
În opinia acestuia, subiectele grilă sunt necesare pentru a avea un grad rezonabil de promovabilitate în timpul facultății.
”Dacă am aborda 25% din aceste subiecte, n-am mai avea studenți, în anul II, la nicio universitate. Trebuie să avem studenți în anul II. Vom lua atâția bani, câți studenți vom avea în anul II.
Dacă nu mergem pe grilă și mergem pe examene, ca acum 35 de ani, nu mai avem niciun student în anul II. Asta înseamnă că nu mai avem buget și închidem tot. Finanțarea anuală a distrus învățământul superior și continuă s-o facă”, susține Georgescu.
Rectorul Universității din Galați mai arată că există un deficit ridicat de geneticieni, iar salariile sunt foarte ridicate.
Acesta arată că salariile în cercetare, în special în domeniul geneticii, sunt foarte ridicate, sfătuindu-l pe Robert Cazanciuc să nu își trimită copiii la studii în străinătate pentru a studia genetica.
”Avem nevoie de geneticieni ca de aer. Au asigurate cele mai bune laboratoare din lume și salarii de 50 de euro/oră. Așa că spuneți-i că poate să rămână în România, că are ce să facă aici”, spune rectorul Universității ”Dunărea de Jos” .
Robert Cazanciuc s-a declarat de acord că sistemul de finanțare anuală ar putea fi îmbunătățit, dar a replicat că ”schimbarea trebuie să vină de la dumneavoastră (mediul universitar, academic n.r.). Aud destul de des că această formă de finanțare nu contribuie la un model de calitate. Puneți pe hârtie, sub forma unui proiect și puneți-le într-o dezbatere publică. Eu nu cred că o să rămâneți singuri.”, a recomandat fostul ministru al justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu