EXCLUSIV  Unde s-a înfipt glonțul care i-a smuls urechea lui Trump

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Bogdan Chirieac a scris un editorial pentru DCNews.ro, în care analizează situația din Statele Unite, după atentatul împotriva lui Donald Trump. 

Prezentăm, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac, cu mențiunea că intertitlurile aparțin redacției: 

13 iulie, ziua când Trump a câștigat alegerile prezidențiale. Pe 13 iulie, ora 18,20, pe Coasta de Est a Statelor Unite, 14 iulie, ora 2,20 dimineața în România, lumea s-a oprit în loc: o tentativă de asasinat, nereușită, împotriva fostului președinte republican și actual candidat la președinție Donald Trump. Imaginea cu Trump cu pumnul ridicat, înconjurat de agenții Secret Service, este imaginea victoriei sale din 5 noiembrie.

În acest moment, toată presa mondială și în primul rând rețelele sociale abundă de știri - unele adevărate, altele fake - de filmulețe, de scenarii. Dacă până acum campania prezidențială americană a fost numai despre capacitatea lui Joe Biden de a-și duce la îndeplinire un al doilea mandat prezidențial, restul campaniei va fi, probabil, despre cum a vrut deep-state-ul american să-l ucidă pe Trump.

America este liderul lumii occidentale și este bine că este așa. America se califică pentru asta prin forța economică și democrația puternică. Din 2016 încoace, de când Donald Trump a învins-o pe democrata Hillary Clinton, ceva nu a mai funcționat cum trebuie în prima democrație a lumii. S-au scris biblioteci întregi de către cele mai prestigioase universități ale lumii despre mecanismele care au dereglat sistemul american.

La fel ca în România anului 1990

Pentru publicul larg, lucrurile stau simplu, cam așa: venirea lui Donald Trump din nou la Casa Albă trebuie împiedicată cu orice preț. S-a creat de-a dreptul un sentiment de ură între militanții democrați și cei republicani. Sigur că vina este împărțită. Au avut un rol și acuzațiile lui Donald Trup despre fraudarea alegerilor prezidențiale, în 2020, și asaltul asupra Capitoliului, în ianuarie 2021, și valul de procese, nedemne de Justiția americană, în care a fost târât Trump în ultimii doi ani. Cumva situația în SUA de astăzi este precum în România anului 1990. Atunci membrii aceleeași familii nu-și mai vorbeau între ei din motive politice, iar asta fiindcă părinții votaseră cu Ion Iliescu și copii cu Rațiu sau Câmpeanu. România, care datorează enorm Americii în ultimii 30 de ani, se uită stupefiată la un profesor pe care l-a idolatrizat și care acum a abandonat principiile cu care şi-a crescut și transformat studenții  de-a lungul anilor.

Reacția președintelui Biden și a Casei Albe după tentativa de asasinat a lui Donald Trump, a fost rapidă și corectă: ”astfel de violențe nu-și au locul în țara noastră”. Practic, Joe Biden și-a început cariera politică în 1963, când al patrulea președinte american asasinat - JFK - era ucis la Dallas.

Trei întrebări pentru Secret Service

Pe planul intern american, dar și pe plan mondial, lucrurile vor fi analizate nu cadru cu cadru, ci pixel cu pixel. Se vor scrie milioane de gigabytes de text. Se vor desfășura milioane de emisiuni tv.

Cum a fost posibil ca Secret Service să lase neacoperită o clădire înaltă, aflată la 150 de metri de locul în care Trump îți ținea discursul?

Cum a fost posibil ca trăgătorul, semnalat de public cu 4 minute înaintea atentatului, să nu fie contracarat de serviciile de securitate?

Cum a fost posibil ca agenții de pază să fie mai scunzi decât Trump, neputând să-i acorde protecție președintelui, care este înalt de 1,90 metri?

La toate aceste întrebări nu vom primi un răspuns, ci mii de răspunsuri. Publicul larg nu va putea discerne decât cu mare greutate adevărul de manipulare.

Lupta dintre democrație și autoritarism, în zona de război fierbinte

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump vine în cel mai dificil moment pe care îl putea traversa umanitatea: lupta dintre lumea democratică și lumea autoritaristă a intrat în zona de război fierbinte. Vedeți războiul din Ucraina și războiul din Orientul Mijlociu. De o parte este democrația imperfectă, dar care înseamnă libertate, prosperitate, viață decentă, de partea cealaltă este controlul absolut asupra cetățeanului și lipsa oricărui stat de drept. Situația s-a complicat mult în ultima vreme, fiindcă Republica Populară Chineză, stat dictatorial autentic, a găsit mijloacele prin care creează prosperitate și o forță militară de temut. Acest lucru a salvat și Federația Rusă, rămasă din punct de vedere al mentalităților în secolul 19. Rusia nu est nici măcar în secolul 20 din acest punct de vedere. Adăugați la asta arsenalul nuclear și situația devine incontrolabilă.

Nu mai discutăm aici despre fisurile din Uniunea Europeană, despre lideri precum Victor Orban, Robert Fico și chiar Karl Nehammer. Ideea este că exact în momentele în care America trebuie să fie mai puternică decât oricând în istoria lumii, așa cum a fost în vremea Războiului Rece, care ne-a eliberat de comunism, exact acum se dă un semnal cumplit, de slăbiciune și chiar anarhie.

Rană deschisă în lumea occidentală

Glonțul lui Crooks a șuierat pe la urechea lui Trump și s-a înfipt în trupul lumii occidentale. În rana deschisă, tot ce înseamnă lume dictatorială va încerca să-și bage virușii pentru a otrăvi ființa lumii civilizate. Liderii acestei lumi, cei care îi au pe liderii americani pe telefoanele mobile, ar trebui să explice Washingtonului că pentru noi toți, inclusiv și mai ales pentru România, nu contează cine va fi la Casa Albă pe 21 ianuarie 2025. Importante sunt principiile insuflate de America întregii lumi, pe baza cărora am ajuns pe Lună, am coborât în fundul oceanelor și ne așteptăm să învingem cancerul. Competiția politică nu însemnă ură, nu înseamnă instituții iconice cum sunt FBI și Secret Service atrase în dispute politice. Nu înseamnă o Justiție părtinitoare. Dacă există America puternică, noi nu mai suntem singuri în fața Moscovei și Beijingului. Iar, la rândul ei, nici America nu este singură, avându-ne pe noi.

În lumea de astăzi, din 2020 încoace, lucrurile au luat-o serios la vale pe planeta noastră. Poate că după atentatul împotriva lui Trump lumea se va trezi. Dar, în același timp, se poate ca procesul de prăbușire să devină și mai abrupt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel